Tutaj b臋d膮 umieszczane odnosniki do stron, na kt贸rych znalaz艂y si臋 recenzje wydanych przez nas ksi膮偶ek
POLECAMY
Pozycje polecane przez nasz膮 stron臋. W celu zobaczenia szczeg贸艂贸w nale偶y klikn膮膰 w dany banner
Witamy
Strona ta po艣wi臋cona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazuj膮cemu relacje homoseksualne pomi臋dzy m臋偶czyznami. Je艣li jeste艣 zagorza艂ym przeciwnikiem lub w jaki艣 spos贸b nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opu艣膰 t臋 witryn臋 - reszt臋 naszych Go艣ci serdecznie zapraszamy
O borzu, obrzucam Was ca艂膮 mas膮 temat贸w xD. Og贸lnie uwa偶am poprawno艣膰 w opowiadaniu jako bardzo wa偶n膮 spraw臋, no i z wiedz膮 jest tak, 偶e zawsze mo偶na j膮 pog艂臋bi膰.
Tym razem na patelni mamy narracj臋. Niemal od razu nasuwa si臋 na my艣l ta najprostsza: pierwszoosobowa i trzecioosobowa. W tej drugiej wyr贸偶niamy jednak jeszcze personaln膮 (narrator nie jest wszechwiedz膮cy, ale jest stronniczy. Mo偶e u偶ywa膰 mowy potocznej) i auktorialna, czyli klasyczny narrator trzecioosobowy, z 艂adnym j臋zykiem, wszystkowiedz膮cy, ale nie stronniczy.
Kt贸r膮 z narracji wolicie? Czy Wam czasem te偶 mieszaj膮 si臋 narracje (chodzi mi o narracj臋 personaln膮 i auktorialn膮)? Wed艂ug Was mo偶na je sobie ot tak miesza膰 czy wr臋cz przeciwnie? No i jakie macie sposoby, 偶eby jednak te narracje si臋 nie miesza艂y?
Post體: 517 Miejscowo舵: Warszawa Data rejestracji: 04.12.11
Dodane dnia 04-02-2012 22:28
W艂a艣nie pyta艂am An czy w moim opowiadaniu s膮 problemy z narracj膮, bo pisz膮c nie zastanawiam si臋 na tym. I okaza艂o si臋, 偶e jest dobrze. Wi臋c ja chyba jestem z艂ym przyk艂adem je艣li nie zak艂adam z g贸ry jak b臋d臋 pisa膰 xD Ale m贸wi膰 jasno nie okre艣lam tego. Ale pewnie jakbym mia艂a bra膰 si臋 za t膮 pierwszoosobow膮 to przygotowa艂abym si臋 do tego, bo to jednak trudna sztuka pisa膰 tak.
I tu podziw dla pani Robin Hobb. Jej powie艣ci z narracj膮 pierwszoosobow膮 s膮 pi臋kne i pierwszy raz podoba艂o mi si臋
Post體: 301 Miejscowo舵: Pot臋偶ny Ksi臋gozbi贸r Data rejestracji: 29.10.11
Dodane dnia 04-02-2012 22:57
W艂a艣ciwie to ka偶da narracja mnie kr臋ci, poza jedn膮: narratorem auktorialnym. Narrator auktorialny nie ma dla mnie obecnie racji bytu - nie teraz, nie w tym 艣wiecie, nie przy mojej koncepcji tekst贸w (i reszty). Przy czym jestem w stanie czyta膰 tak膮 narracj臋 (i czerpa膰 z niej przyjemno艣膰), ale nie jestem w stanie ni膮 pisa膰. Wol臋 j膮 zreszt膮 w powie艣ci XIX-wiecznej i z pocz膮tku wieku XX, natomiast w literaturze wsp贸艂czesnej raczej by mi zgrzyta艂a.
Poza auktorialn膮 - hulaj dusza, piek艂a nie ma! Ogromnie lubi臋 personaln膮, uwielbiam punkty widzenia, mam dobre do艣wiadczenie z drugoosobow膮 (ale ona m臋czy na dalsz膮 met臋, poza tym ma pewne specyficzne ograniczenia); pierwszoosobow膮 dopiero zamierzam wypr贸bowa膰 w swoim projekcie, ale zapowiada si臋 ca艂kiem ciekawie. Poci膮gaj膮 mnie eksperymenty z narracj膮, wi臋c podczas planowania tekstu pytanie o to, jaka b臋dzie narracja, jest jednym z pyta艅 podstawowych (i tych, kt贸re si臋 najszybciej i jako艣 "same" rozwi膮zuj膮).
Mieszanie narracji jest ciekawe i nie jestem temu przeciwna - tylko, po pierwsze, to musi mie膰 sens, po drugie, by膰 w艂a艣ciwie przeprowadzone, po trzecie - trzeba umie膰 panowa膰 nad narracj膮 jako tak膮, by zapanowa膰 nad jej mieszaniem. To, czy mieszanie jest udane, czy nie, to kwestia potwornie zale偶na od gustu...
呕eby mi si臋 narracja nie miesza艂a, po prostu musz臋 wiedzie膰 na wst臋pie, jak膮 wybieram To czasem oczywi艣cie powoduje problemy, bo chce si臋 pokaza膰 jaki艣 element, kt贸rego z punktu widzenia poprawno艣ci narracji pokaza膰 nie mo偶emy - wi臋c z zasady pozostaje 艂amanie g艂owy nad pytaniem "jak?".
A jak jest u Was z czasem? Przesz艂y, tera藕niejszy?
"No wiesz, standardy musz膮 by膰. Jak jest licealista, to koniecznie musi mie膰 ch艂opaka albo z mafii, albo lekarza, albo architekta, albo w艂a艣ciciela sklepu z kosiarkami".
殴r贸d艂o cytatu: Jedyna i Niepowtarzalna Natiss
Edytowane przez Ome dnia 04-02-2012 23:01
Post體: 76 Miejscowo舵: Opole Data rejestracji: 11.01.12
Dodane dnia 06-02-2012 03:14
Najgorsze jest jak pisz臋 z kim艣 opowiadanie i ta osoba stosuje mi narracje pierwszoosobow膮, mam tak膮 jedn膮 sierotk臋 kochan膮 co si臋 zapomina nie wiem ile razy bym prosi艂a XD
I piszemy to opowiadanie i piszemy i ona mi nagle wyskakuje z pierwszoosobow膮 narracj膮... A m贸j wen wtedy robi siup do konta i pr贸buje sobie 艂epek odgry藕膰 !! T.T Albo wszystkiemu co si臋 zbli偶y...
Tak szczerze m贸wi膮c to jestem w stanie czyta膰 pierwszoosobow膮, byle nie jak pisze z kim艣 to opowiadanie, wtedy to mnie a偶 telepie !
Post體: 454 Miejscowo舵: Thedas/Normandia SR-2 Data rejestracji: 24.10.11
Dodane dnia 07-02-2012 22:37
Pisanie z kim艣 w pierwszej osobie ma sens, je艣li to gra i jest podzia艂: ja MG, druga strona - gracz (lub na odwr贸t). Ale opowiadania chyba si臋 nie da...
Ja lubi臋 narracj臋 trzecioosobow膮 personaln膮. Z tym, 偶e mia艂am momenty bawienia si臋 ni膮 i robienia narratora "skacz膮cego" kt贸ry raz przygl膮da si臋 postaci z lotu ptaka, raz w艂azi do g艂owy, a czasem staje sobie z boku i zwraca si臋 do postaci w drugiej osobie. Troch臋 to dzikie by艂o, ale wspominam t臋 zabaw臋 przyjemnie.
Narracja pierwszoosobowa jest piekielnie trudna, zw艂aszcza, kiedy narrator nie jest wiarygodny, jego pogl膮dy nie zgadzaj膮 si臋 ze stanem rzeczywistym albo gdy brak mu narcyzmu, 偶eby opisa膰 w艂asny wygl膮d (mia艂am ju偶 odczytelnicze uwagi "Ale jak ona w艂a艣ciwie wygl膮da?!?" - a mnie narrator opisuj膮cy sam siebie kojarzy mi si臋 blogaskowo...)
A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
To the leader, the pariah
the victim, the messiah -
this is war
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jeste jeszcze naszym U縴tkownikiem? Kilknij TUTAJ 縠by si zarejestrowa.
Bannery do miejsc, w kt贸rych mo偶na nas te偶 znale藕膰
Ciekawe strony
Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.
Myar 22/03/2018 12:55 An-Nah, z przyjemno艣ci膮 艣ledz臋 Twoje poczynania literackie
Limu 28/01/2018 04:18 Brakuje mi starego krzykajpud艂a :c.
An-Nah 27/10/2017 00:03 Tymczasem, je艣li kto艣 tu zagl膮da i chce wiedzie膰, co porabiam, to mo偶e zajrze膰 do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017
Aquarius 28/03/2017 21:03 Jednak ostatnio z r贸偶nych przyczyn staram si臋 by膰 optymist膮, wi臋c b臋d臋 trzyma艂 kciuki 偶eby uda艂o Ci si臋 odtworzy膰 to opowiadanie.
Aquarius 28/03/2017 21:02 Przykro s艂ysze膰, Jash. Wprawdzie nie czyta艂em Twojego opowiadania, ale szkoda, 偶e nie doczeka si臋 ono zako艅膰zenia.