Tutaj będą umieszczane odnosniki do stron, na których znalazły się recenzje wydanych przez nas książek
POLECAMY
Pozycje polecane przez naszą stronę. W celu zobaczenia szczegółów należy kliknąć w dany banner
Witamy
Strona ta poświęcona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazującemu relacje homoseksualne pomiędzy mężczyznami. Jeśli jesteś zagorzałym przeciwnikiem lub w jakiś sposób nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opuść tę witrynę - resztę naszych Gości serdecznie zapraszamy
Zmora każdego autora, nieprawdaż? Tak łatwo pominąć jakiś w opowiadaniu, szczególnie, jeżeli to opowiadanie jest długie.
Sama mam z nimi problem, ale zawsze pomoże mi albo poradnia językowa PWN, albo beta, chociaż i ta nieraz nie zauważy wstrętnych chochlików.
Wydaje mi się, że nie ma dobrego sposobu na całkowite wyeliminowanie błędów w stawianiu przecinków. Tego czasem jest po prostu za dużo, przecież nawet w najlepszych książkach znajdzie się takie kwiatki.
No ale nikt nie mówił, że nie da się z nimi walczyć, prawda?
Przecinków nie stawiamy przed: albo, lub, ani, bądź, niż, oraz
Wyjątkiem jest, gdy dwa razy używamy tego samego spójnika:
Chcę albo zapiekankę, albo pizzę.
Ona nie jest ani ładna, ani brzydka.
Ciekawie zachowuje się spójnik czy, bo w pytaniach nie stawiamy przed nim przecinka, a w zdaniach oznajmujących już tak.
Jestem ciekawa, czy on lubi psy.
Idziesz czy nie?
Przecinek stawiamy przed: że, ale, ponieważ, lecz
Mogłam coś pominąć, bo wypisywałam z głowy. Byłoby fajnie, gdyby ktoś uzupełnił temat, bo z pewnością nie jest wyczerpany.
Postw: 517 Miejscowo: Warszawa Data rejestracji: 04.12.11
Dodane dnia 04-02-2012 22:36
Zawsze mam problem z przecinkami więc próbuję czytać zdania i samej zobaczyć, czy wpadnę na przecinek czy wręcz idealnie zamknie mi jakąś czynność. Ale czasami można szału dostać xD
Postw: 301 Miejscowo: Potężny Księgozbiór Data rejestracji: 29.10.11
Dodane dnia 04-02-2012 22:56
Do przecinków polecam "Nowy słownik interpunkcyjny" Jerzego Podrackiego - moja miłość. Ale czasami rzeczywiście można dostać szału. I dlatego interpunkcja jest kochana!
(Mam zboczenie, proszę zignorować).
W każdym razie przed "oraz" (i przed "i" przecinek może się pojawić w pewnych przypadkach - na przykład jeśli to, co jest przed "oraz/i", to wtrącenie, które wydziela się ze zdania przecinkami z obu stron.
"No wiesz, standardy muszą być. Jak jest licealista, to koniecznie musi mieć chłopaka albo z mafii, albo lekarza, albo architekta, albo właściciela sklepu z kosiarkami".
Źródło cytatu: Jedyna i Niepowtarzalna Natiss
Ech słownik =_= Mimo, iż mam na tablicy korkowej przyczepioną kartkę z wyrazami przed którymi powinno się i nie powinno stawiać przecinki i zaglądam do niej, gdy mam wątpliwości, niewiele to pomaga przy tworzeniu długich tekstów. Zdania bardzo często są dość złożone. Zdarza się, że nie pojawiają się ,,albo", ,,lecz" i temu podobne wyrazy, a przecinek trzeba wstawić, bo zdanie źle dźwięczy w uchu. I wtedy co? I wtedy kieruje się intuicją. Z gramatyki i matmy zawsze byłam słaba. Znałam regułki, ale niewiele pomogły mi w praktyce, nie potrafiłam przełożyć gramatyczną wiedzę na tekst. Cóż, zaglądając do moich starszych opowiadań, zauważyłam, że w ogóle nie stawiałam przecinków tam, gdzie teraz bym je postawiła. Jestem wzrokowcem, więc może poprawiłam się trochę więcej czytając. Myślę, że o ile zdanie jest zrozumiałe, nikomu krzywda się nie stanie, jeśli przecinek zawędruje tam, gdzie niekoniecznie być powinien (nie wiem czy przed ,,nikomu" powinien być przecinek ). W każdym razie ten temat jest ciekawy i może się komuś przydać. Chociaż chyba wygodniej wziąć z pułki słownik
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jeste jeszcze naszym Uytkownikiem? Kilknij TUTAJ eby si zarejestrowa.
Bannery do miejsc, w których można nas też znaleźć
Ciekawe strony
Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.
Myar 22/03/2018 12:55 An-Nah, z przyjemnością śledzę Twoje poczynania literackie
Limu 28/01/2018 04:18 Brakuje mi starego krzykajpudła :c.
An-Nah 27/10/2017 00:03 Tymczasem, jeśli ktoś tu zagląda i chce wiedzieć, co porabiam, to może zajrzeć do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017
Aquarius 28/03/2017 21:03 Jednak ostatnio z różnych przyczyn staram się być optymistą, więc będę trzymał kciuki żeby udało Ci się odtworzyć to opowiadanie.
Aquarius 28/03/2017 21:02 Przykro słyszeć, Jash. Wprawdzie nie czytałem Twojego opowiadania, ale szkoda, że nie doczeka się ono zakońćzenia.