Tutaj będą umieszczane odnosniki do stron, na których znalazły się recenzje wydanych przez nas książek
POLECAMY
Pozycje polecane przez naszą stronę. W celu zobaczenia szczegółów należy kliknąć w dany banner
Witamy
Strona ta poświęcona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazującemu relacje homoseksualne pomiędzy mężczyznami. Jeśli jesteś zagorzałym przeciwnikiem lub w jakiś sposób nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opuść tę witrynę - resztę naszych Gości serdecznie zapraszamy
Postw: 517 Miejscowo: Warszawa Data rejestracji: 04.12.11
Dodane dnia 23-01-2012 23:04
W sumie nie wiem jak to zatytułować tego posta, ale mój problem jest bardzo prosty. Dotyczy on kropki na końcu zdania w wypowiedziach, tuż przed myślnikiem. Wolno czy nie wolno? W internecie, na dobrze pisanych blogach i nawet w książkach znajduję raz:
- Aniu, bababab. -powiedział Staś
albo
- Aniu, bababab - powiedział Staś.
To jak w końcu jak jest poprawnie? Z kropką czy nie?
Postw: 489 Miejscowo: Hell, as usual ;3 Data rejestracji: 03.11.11
Dodane dnia 23-01-2012 23:34
To jest tak - kiedy po wypowiedzi masz określenia "powiedział", "rzekł", "odparł" itd, to bez kropki, ciągiem. Jak w drugim przykładzie.
Kiedy jednak miałabyś:
- Aniu, bababab. - Staś odwrócił się i wyszedł.
wtedy kończysz kropką, bo jest to koniec wypowiedzi, a ciąg dalszy, za myślnikiem opisuje czynność niezwiązaną ściśle z wypowiedzią
Tak mnie przynajmniej nauczono - jeśli się mylę, niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi
"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema
Dodane dnia 24-01-2012 21:06
Ojej ! Dziękuje Lionko! Toż mnie oświeciłaś! Mój drogi Boże, a ja będąc pewna, że zawsze jest bez kasowałam kropeczkę ze wcześniejszych opowiadań jak oszalała xD
Bardzo dziękuje teraz moja wiedza nie pozwoli więcej owej głupocie wyskoczyć ;D
Postw: 454 Miejscowo: Thedas/Normandia SR-2 Data rejestracji: 24.10.11
Dodane dnia 25-01-2012 08:47
Z mojej wiedzy wynika, że tak, tak właśnie jest. No i redaktorka z SFFiH mi dialogów tak pisanych nie poprawiała, czyli pewno się zgadza no najmniej z normą Fabryki Słów
A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
To the leader, the pariah
the victim, the messiah -
this is war
Dodane dnia 28-01-2012 16:46
Znalazłam pięknie wytłumaczenie tego problemu
1. Zasadniczo zdania przed ,,komentarzem didaskaliowy'' nie kończymy kropką, zaś sam komentarz rozpoczynamy z małej litery (również jeżeli jest przed nim wykrzyknik lub pytajnik):
- Policja już jest - powiedziała Sylwia, wyglądając przez okno.
- Tak szybko?! - zdumiała się Ignis.
2. Jeżeli po wypowiedzi danej osoby umieszczamy jakiś komentarz, to kropka jest po zdaniu wtrąconym, a nie po pierwszej części wypowiedzi:
- Ktoś zamordował koordynatora konwentu - wyjaśnił Drejk oficerowi policji. - Nie było żadnych świadków.
3. Jeżeli wypowiedź przerywamy w miejscu, gdzie normalnie byłby przecinek, to nie stawiamy go, ale i wtrąconego zdania nie kończymy kropką:
- Myślę, że zabito go nożem - policjant chytrze przymrużył oczy - który leży pod tamtą szafką. - Przeszedł w róg pomieszczenia, przykucnął i wyciągnął narzędzie, chwytając je przez foliową torebkę.
Może też być tak:
- Myślę, że zabito go nożem, który... - policjant chytrze przymrużył oczy - leży pod tamtą szafką.
4. Można postawić kropkę po pierwszej części wypowiedzi (lub po każdej), jeżeli chcemy w ten sposób podkreślić ,,kończąc'' intonację (niektórzy twierdzą również, że kropka obowiązuje, jeśli w ,,zdaniu didaskaliowy'' nie ma czasownika oznaczającego mówienie):
- Ja niczego nie widziałem. - Siedzący w dyżurce Lucek z kamienną twarzą wpatrywał się w przestrzeń.
Ogólnie, to jeżeli mamy: rzekł, powiedział, odparł itd. to też można postawić kropkę, ale wtedy sytuacja ma się już inaczej.
- Mam ochotę na czekoladę. - Powiedziała Natalia.
Zakończyliśmy kropką, więc po myślniku piszemy już dużą literą. Ale podobno poprawniej jest pisać tak, jak mówiłyście wyżej.
Ja bardzo długi okres czasu robiłam błąd w zapisie dialogów, bo mi to wtedy w ogóle nie przeszkadzało. Dopiero teraz, jak sama zaczęłam zwracać uwagę na zapis, zauważyłam, że błędy w nim bardzo utrudniają czytanie. Przynajmniej ja tak mam Ale mi każdy błąd utrudnia czytanie, więc...
A najśmieszniejsze jest to, że sama rzadko kiedy widzę błędy we własnych wypocinach, za to zauważam je u innych xD.
Dodane dnia 04-02-2012 21:53
Gdzieś czytałam Drem, ze to jakiś wyjątek i rzadko się to stosuje
A tu właśnie przykład ze strony:
WTRĄCENIE NARRACYJNE - jest nim komentarz narracyjny do sytuacji. W tym przypadku wypowiedź bohatera zamykamy kropką, a wtrącenie narracyjne rozpoczynamy z dużej litery, np.:
- To prawda. - Zgodziłem się z takim postawieniem sprawy.
- Obywatele Baritritz... - Cały czas patrzył na własne dłonie. - Na pewno byli by skłonni do wielkich poświęceń, aby tylko nie dotknęło ich nieszczęście.
( J.Piekara ,,Młot na czarownic'' ).
Niekiedy wypowiedź postaci zaczynamy od nowego akapitu ( chociaż sposób ten stosuje się względnie rzadko), kiedy kolejna wypowiedź oddzielona jest od pierwszej pewnym upływem czasu, konkluzją ( przeskok czasowy), np.:
- Serce - mruknął Kostuch i pocisk śmignął w powietrzu, odłupując drzazgę z lewego ramienia.
- Kurwa - warknął Kostuch i powiódł wzrokiem po otaczających go ludziach w nadziei, że może na którejś twarzy wypatrzy cień uśmiechu.
( J.Piekara ,,Młot na czarownice'' ).
- Fe - rzekła trochę rozbawiona, a trochę zdegustowana. - Przecież to by bolało.
- Siedź - rozkazała ostrzejszym tonem, widząc, że Wasselrode usiłuje wstać.
( J.Piekara ,,Młot na czarownice'' ).
Kkohaku, jak zaczniesz pisać "na siłę" to samo wejdzie, uwierz . Ja tak miałam, bo jak mi ktoś parę razy zwrócił uwagę to stwierdziłam, że jednak muszę, koniecznie MUSZĘ to poprawić. Zawsze byłam zdania, że błędy są fe i be, dlatego trzeba powoli dążyć do perfekcji, która jednak jest nie do osiągnięcia. I teraz robię to impulsywnie. Nawet nie zastanawiam się kiedy postawić kropę, kiedy napisać z dużej itp. To po prostu musi wejść, a jeżeli będziesz miała tą zasadę w poważaniu, to przecież nigdy się nie nauczysz. Najpierw pisz normalnie, a gdy już skończysz rozdział, popraw dialogi. Dzięki temu unikniesz tzw. niechęci do pisania.
Dodane dnia 05-02-2012 20:12
Nie no ja nie mówię, że darować sobie podstawy xD Nie o to mi chodziło. Mówiłam tylko o takich regułach, które są bardzo rzadko stosowane i jedynie przez profesjonalnych pisarzy. Bo początkujący autor raczej powinien skupić się na podstawach i je rozwinąć, a jakimiś trudniejszymi zabiegami literackimi zająć się później.
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jeste jeszcze naszym Uytkownikiem? Kilknij TUTAJ eby si zarejestrowa.
Bannery do miejsc, w których można nas też znaleźć
Ciekawe strony
Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.
Myar 22/03/2018 12:55 An-Nah, z przyjemnością śledzę Twoje poczynania literackie
Limu 28/01/2018 04:18 Brakuje mi starego krzykajpudła :c.
An-Nah 27/10/2017 00:03 Tymczasem, jeśli ktoś tu zagląda i chce wiedzieć, co porabiam, to może zajrzeć do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017
Aquarius 28/03/2017 21:03 Jednak ostatnio z różnych przyczyn staram się być optymistą, więc będę trzymał kciuki żeby udało Ci się odtworzyć to opowiadanie.
Aquarius 28/03/2017 21:02 Przykro słyszeć, Jash. Wprawdzie nie czytałem Twojego opowiadania, ale szkoda, że nie doczeka się ono zakońćzenia.