The Cold Desire
   Strona Główna FORUM Ekipa Sklep Banner Zasady nadsyłania prac WYDAWNICTWO
Grudnia 22 2024 04:45:24   
Nawigacja
Szukaj
Nasi autorzy
Opowiadania
Fanfiki
Wiersze
Recenzje
Tapety
Puzzle
Skórki do Winampa
Fanarty
Galeria
Konwenty
Felietony
Konkursy
ŚCIANA SŁAWY
Tutaj będą umieszczane odnosniki do stron, na których znalazły się recenzje wydanych przez nas książek

POLECAMY
Pozycje polecane przez naszą stronę. W celu zobaczenia szczegółów należy kliknąć w dany banner

Witamy
Strona ta poświęcona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazującemu relacje homoseksualne pomiędzy mężczyznami. Jeśli jesteś zagorzałym przeciwnikiem lub w jakiś sposób nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opuść tę witrynę - resztę naszych Gości serdecznie zapraszamy
Zobacz Temat
The Cold Desire | Różne | Kultura
Autor Bez patyka nie dotykaj (filmy)
Namida Kazeno
Administrator

Postw: 160
Miejscowo: Milicz
Data rejestracji: 22.09.11
Dodane dnia 13-11-2011 15:56
Bez patyka nie dotykaj czyli antypolecanki filmowe...

Zdarzyło Wam się kiedyś na filmie wyjść z kina? Albo wyłączyć odtwarzacz, gdy głupota scenarzysty sięgnęła pułapu, którego Wy znieść już nie mogliście?

Ja zaczynam.
Ostatni "King Kong", na który mój sąsiad szedł z zapałem, bo autor "marzył o zrobieniu remake'u tego klasyka." Chyba nie muszę mówić, że ten sam sąsiad po powrocie z kina skomentował: "Marzył o zrobieniu tego filmu i zrobił takie COŚ?!!!!"
Ja jako dzieciak kochałam tę fabułę i cały monochromatyczny pierwowzór, lubię Jack Blacka, uwielbiam taki klimat filmów i oświetlenie stylizowane na "starą" kinematografię, ale... wyszłam z pokoju... kiedy dinozaury po kwadransie przestały się przewracać, a za to tyranozaury zaczęły uprawiać jakieś jezioro łabędzie na lianach. ___---___,, A utwierdziłam się w swojej decyzji, gdy mijając pokój wciąż oglądająch film rodziców zobaczyłam King Konga na łyżwach. O___O''

Obawiam się, że amerykanie naprawdę nie przestaną mnie zaskakiwać. V.V'

Ze strachem czekam na "Trzech muszkieterów" i dochodzę do wniosku, że amerykańcom naprawdę kończą się scenariusze, skoro się biorą za "trzydeowe" zarzynanie klasyków.
(Normalnie czekam już tylko na "Annę Kareninę" w 3D. V_V'''') Bo zwiastuny z tym groteskowym "matrixem" w elżbietańskiej sukni jakoś do filmu mnie nie zachęciły. =_=''
Autor RE: Bez patyka nie dotykaj (filmy)
Ome
Uytkownik

Postw: 301
Miejscowo: Potężny Księgozbiór
Data rejestracji: 29.10.11
Dodane dnia 13-11-2011 19:36
Moim największym "bez patyka nie podchodź" - a w tym wypadku to wręcz "bez kopy armat i jeszcze czegoś" - jest "Piła". Oglądanie pierwszego filmu przerwałam gdzieś w w drugiej połowie, gdy już zdołałam pozbierać szczękę z podłogi i wyjść z jednego z najpotężniejszych stuporów w życiu. Nie mam pojęcia, skąd się komuś wziął pomysł na coś takiego; nie mam pojęcia, jak można to oglądać z uznaniem; nie mam pojęcia - i przeraża mnie - że powstają kolejne części. Rozumiem, że można lubić krwawe horrory - ale to nie jest krwawy horror, to jest coś tak koszmarnego, że aż słów mi brak.

Z innej, łagodniejszej kategorii - nie jestem w stanie strawić "Śniadania u Tiffany'ego". Reżyser zrobił z naprawdę świetnej powieści Capotego hollywoodzkie romansidło. Obsadzenie Audrey Hepburn w roli Holly też mi nie pasuje.

"No wiesz, standardy muszą być. Jak jest licealista, to koniecznie musi mieć chłopaka albo z mafii, albo lekarza, albo architekta, albo właściciela sklepu z kosiarkami".
Źródło cytatu: Jedyna i Niepowtarzalna Natiss
Edytowane przez Ome dnia 13-11-2011 19:36
http://musivum.livejournal.com/profile
Demon Lionka
Uytkownik

Postw: 489
Miejscowo: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11
Dodane dnia 13-11-2011 21:41
"Piła" na początku nie jest jeszcze taka zła, Ome smiley Ja oglądałam jedną z późniejszych części i... no, koleżanka nam usnęła na seansie, a ja co jakiś czas zerkałam na pasek postępu na dole, co by ocenić, czy dużo tych flaków latających na prawo i lewo zostało X3
A z filmów, które straszliwie mi się nie podobały, to na przykład "Piknik pod Wiszącą Skałą"... Niby klasyk i w ogóle tajemnicze zniknięcie... A film był tak koszmarnie nudny, że nudniejszego się zrobić już chyba nie dało _^_

"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema
http://www.demon-lionka.deviantart.com/
An-Nah
Uytkownik

Postw: 454
Miejscowo: Thedas/Normandia SR-2
Data rejestracji: 24.10.11
Dodane dnia 16-11-2011 11:18
Dla mnie wszystkie jak dotąd filmy Bollywoodzkie, jakie próbowałam oglądać. Nie do końca to pojmuję. Uwielbiam Indie i chłonę ich kulturę, ale ten jej aspekt zwyczajnie mnie nudzi. Kiedyś nagrałam sobie film pt. "Aśoka" - no bo historyczny, no bo wielki cesarz, który propagował buddyzm... Początek mi się podobał, ale potem film historyczny zamienił się w łzawy melodramat. Nie dałam rady, wyłączyłam.

Nie obejrzałam też do końca "Sweeny Todda" - ten film pokazuje niestety, że Tim Burton stracił rozmach i że bycie świetnym aktorem nie oznacza, że umie się śpiewać (Allan Rickman ma świetny głos - ale puki mówi.). Dotąd myślałam, że lubię przerysowane makbreski... zmieniłam zdanie.

"Piknik pod Wiszącą Skałą" z kolei mnie urzekł. Ta duszna atmosfera, niepokój wiszący w powietrzu i erotyzm między dziewczynami... Ta aborygeńska mitologia czająca się za rogiem i zagęszczenie symboliki smiley

A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
To the leader, the pariah
the victim, the messiah -
this is war
Demon Lionka
Uytkownik

Dodane dnia 18-11-2011 20:06
Fajnie, że się znalazł ktoś, komu się ten film podobał smiley Ja z nudów konałam nad nim XD
I obejrzałam dzisiaj "Sekret Księgi z Kells" - zapowiadało się fantastycznie, oparte o historię prawdziwego zabytku, animowane w stylizacji celtyckiej, z postaciami z mitologii celtyckiej, w realiach napaści wikińskich... I początek fantastyczny! A potem... od pewnego momentu przyspieszenie akcji jak w "Królu Lwie" z iściem po pniu i śpiewaniem Hakuna Matata, tylko że następne obrazy są porwane, klatkowe, przyspieszone - byle skończyć smiley Straaasznie to popsuło pierwsze, jak najlepsze, wrażenie smiley

An-Nah
Uytkownik

Postw: 454
Miejscowo: Thedas/Normandia SR-2
Data rejestracji: 24.10.11
Dodane dnia 18-11-2011 20:19
Kurcze, no to kolejny film, co do którego się z tobą nie zgodzę, Lionko, bo "Secret of Kells" był dla mnie bardzo przyjemnym filmem, może i miał sporo wad, ale miał też klimat, który mnie urzekł.

A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
To the leader, the pariah
the victim, the messiah -
this is war
Demon Lionka
Uytkownik

Dodane dnia 18-11-2011 20:54
Mnie urzekł bardzo, bardzo na początku - do momentu napaści wikingów. Potem zrobiło się za szybko, za klatkowo, za... Szkoda mi było, że tak szybko skończyli historię, która miała taki fajny początek ._.

Ome
Uytkownik

Dodane dnia 18-11-2011 23:12
Mnie uparcie odrzuca od starej, pełnometrażowej wersji "Lalki". Samych aktorów lubię/lubię ogromnie/wręcz uwielbiam (Jędrusik!), ale jakoś zupełnie mi nie pasują do tych ról (Tyszkiewicz jako panna Łęcka jest zupełnie... niełęcka). Ponadto atmosfera tej adaptacji wydaje mi się nadmiernie modernistyczna i w ogóle nie ma ducha Prusa. Nigdy nie byłam w stanie obejrzeć całości od początku do końca, zawsze w którymś momencie pasowałam.

"No wiesz, standardy muszą być. Jak jest licealista, to koniecznie musi mieć chłopaka albo z mafii, albo lekarza, albo architekta, albo właściciela sklepu z kosiarkami".
Edytowane przez Ome dnia 18-11-2011 23:16
Aquarius
Super Administrator

Postw: 216
Data rejestracji: 28.06.11
Dodane dnia 19-11-2011 14:57
Też mam taki film smiley
"Pojutrze"
Jak każdy film, miał świetnie zrobione migawki. Na tyle, że z moim kochanie stwierdziliśmy, że nie ściagniemy go z neta, tylko po burżujsku pójdziemy do kina.
Film z gatunku katastroficznych, opowiada o tym jak na współczesny świat nadchodzi kolejna epoka zledowacenia. Oczywiście, jak to często w tego typu filmach bywa, ludzie ignorują pierwsze oznaki nadchodzącej katastrofy, no i potem budzą się z ręką w nocniku. Próbują przeżyć, itp, itd.
film już od samego początku był totalnym bzdetem. Mimo to siedzieliśmy z nadzieją, ze w końcu się rozkręci. Wszekże często w filmach tak bywa, nie? Niestety wytrzymaliśmy tylko do połowy smiley

Od tamtego dnia nie lubię filmó katastroficznych

Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw ściągnie cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Mikkao
Uytkownik

Postw: 21
Miejscowo: Kraków
Data rejestracji: 15.11.11
Dodane dnia 19-11-2011 20:07
Kick Ass.
Mogłem w sumie zacząć od 'Nicolas Cage w Kick Ass". Od czasu, kiedy biedactwo zaczęło mieć kłopoty finansowe i sprzedawać swoje zamki, przyjmuje propozycje w każdym wysokobudżetowym śmieciu niby dla dzieci. A ten śmieć dodatkowo ma jeszcze dziesięcioletnią dziewczynkę w peruce, kopiącą anonimowych mężczyzn w miejsca, skąd potencjalnie mógłby wyjsć materiał genetyczny na następny tabun kick-assowych dziewczynek. x.X Generalnie fabuła leży, gra aktorska leży, a efekty specjalne stoją nad nimi i biczują im tyłki.
Demon Lionka
Uytkownik

Dodane dnia 20-11-2011 14:17
Na "Pojutrze" też się przejechałam... Myślałam, że mnie rozpłaszczy na przeciwległej ścianie z wrażenia, ale ... no nie wyszło ._. Dlatego po zapierającym dech w piersiach trailerze do "2012" nie obejrzałam go _^_

Ome
Uytkownik

Dodane dnia 20-11-2011 15:47
"2012" miał całkiem fajne efekty (co nie znaczy, że zachwycające). I dostałam go w oryginalnej ścieżce (obejrzałam głównie z tego drugiego powodu). Film właściwie nie był zły, tylko baaardzo średni i z powtórkowymi motywami - ale zabiło mnie wielce humanistyczne przemówienie jednego z bohaterów pod sam koniec. Wielki patos, wielkie racje, ratujemy wszystkich jak leci, bo etos tak nakazuje, i nieważne, że zapasów mamy tylko na ograniczoną grupę ludzi, wcale nikt się potem z nikim nie kłóci o kawałek chleba, nie bije, nie zjada nawzajem (chyba jednak za dużo tej jeden "Piły" obejrzałam...). Po prostu: etos każe, patos porywa, a spiżarnie z zapasami same się magicznie uzupełniają.

Edytowane przez Ome dnia 20-11-2011 15:49
Aquarius
Super Administrator

Dodane dnia 21-11-2011 14:21
Wiesz Ome, z tymi zapasami w amerykanskich filamch jest tak samo jak z pistoletami (takze w amerykanskich filmach), które w magiczny sposób same się ąłdują kiedy my nie patrzymy, przez co główny bohater rozwala wszystkich złych po kolei i bez żadnych problemów smiley
Dlatego też bardziej wolę francuskie filmy.

Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw ściągnie cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Ome
Uytkownik

Dodane dnia 21-11-2011 20:26
Wiem doskonale, ale przez jakiś paskudny odruch, którego się nie potrafię pozbyć, ciągle pytam o realizm smiley
(Rany, jakie te nowe buźki są... przerażające.)

Aquarius
Super Administrator

Dodane dnia 09-02-2012 10:43
No bez jaj Ome, buźki są z powrotem stare

Ome
Uytkownik

Dodane dnia 10-02-2012 18:52
No teraz na szczęście już tak smiley

Szehina
Uytkownik

Postw: 270
Data rejestracji: 21.11.11
Dodane dnia 11-02-2012 19:15
Gdy pierwszy raz oglądałam ,,The House Bunny", co chwilę podskakiwałam zirytowana na kanapie. A im dalej w las, tym gorzej się czułam. Dopiero za drugim podejściem do tego filmu, nagle mnie olśniło, że zupełnie się na nim nie poznałam i w zasadzie powinnam mu honory oddawać! ,,The House Bunny" należy zadedykować wszystkim facetom! Dobitnie pokazuje ich głupotę i gust, co do panienek. Zdanie ,, Natialie!! Jesteś zbyt mądra! Chłopcy nie lubią zbyt mądrych dziewczyn!" - doskonale to potwierdza. Głównym przesłaniem tego filmu jest : ,,bądź słodką cizią, jeśli pragniesz zostać docenianą" . smiley Ach~~~~ Ten film nie jest dla wszystkich, może być naprawdę niebezpieczny 0_o

Z innej beczki: ,,Sweeny Todd", jest doskonały, ale to już nie w tym temacie smiley

Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Uytkownika

Haso

Nie jeste jeszcze naszym Uytkownikiem?
Kilknij TUTAJ eby si zarejestrowa.

Zapomniane haso?
Wylemy nowe, kliknij TUTAJ.
Nasze projekty
Nasze stałe, cykliczne projekty

Tu jesteśmy
Bannery do miejsc, w których można nas też znaleźć

Ciekawe strony

Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.

Myar
22/03/2018 12:55
An-Nah, z przyjemnością śledzę Twoje poczynania literackie smiley

Limu
28/01/2018 04:18
Brakuje mi starego krzykajpudła :c.

An-Nah
27/10/2017 00:03
Tymczasem, jeśli ktoś tu zagląda i chce wiedzieć, co porabiam, to może zajrzeć do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017 smiley

Aquarius
28/03/2017 21:03
Jednak ostatnio z różnych przyczyn staram się być optymistą, więc będę trzymał kciuki żeby udało Ci się odtworzyć to opowiadanie.

Aquarius
28/03/2017 21:02
Przykro słyszeć, Jash. Wprawdzie nie czytałem Twojego opowiadania, ale szkoda, że nie doczeka się ono zakońćzenia.

Archiwum