The Cold Desire
   Strona G艂贸wna FORUM Ekipa Sklep Banner Zasady nadsy艂ania prac WYDAWNICTWO
Pa糳ziernika 23 2025 17:57:38   
Nawigacja
Szukaj
Nasi autorzy
Opowiadania
Fanfiki
Wiersze
Recenzje
Tapety
Puzzle
Sk贸rki do Winampa
Fanarty
Galeria
Konwenty
Felietony
Konkursy
艢CIANA S艁AWY
Tutaj b臋d膮 umieszczane odnosniki do stron, na kt贸rych znalaz艂y si臋 recenzje wydanych przez nas ksi膮偶ek

POLECAMY
Pozycje polecane przez nasz膮 stron臋. W celu zobaczenia szczeg贸艂贸w nale偶y klikn膮膰 w dany banner

Witamy
Strona ta po艣wi臋cona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazuj膮cemu relacje homoseksualne pomi臋dzy m臋偶czyznami. Je艣li jeste艣 zagorza艂ym przeciwnikiem lub w jaki艣 spos贸b nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opu艣膰 t臋 witryn臋 - reszt臋 naszych Go艣ci serdecznie zapraszamy
Zobacz Temat
The Cold Desire | R贸偶ne | Kultura
Autor "Poniewieracze umys艂u" (filmy)
Namida Kazeno
Administrator

Post體: 160
Miejscowo舵: Milicz
Data rejestracji: 22.09.11
Dodane dnia 13-11-2011 15:41
Zapewne ka偶dy obejrza艂 kiedy艣 film, kt贸ry go "sponiewiera艂 psychicznie"... XD Chodzi mi o takie, kt贸re potem kolebi膮 si臋 po g艂owie, sceny uparcie wracaj膮, a na wspomnienie niekt贸rych motyw贸w pojawia Wam si臋 g臋sia sk贸rka.
Osobi艣cie (w zale偶no艣ci od nastroju) przewa偶nie unikam takich film贸w, ale czasem zdarza si臋 obejrze膰 przypadkiem (a potem masochistycznie ogl膮dam go 3-4 razy V.V'), albo wiem, 偶e mnie film sponiewiera i unikam obejrzenia jak ognia (lub robi臋 kilka podej艣膰 - rzecz jasna czekaj膮c na nastr贸j).

Osobom chc膮cym si臋 sponiewiera膰 psychicznie polecam z czystym sumieniem film produkcji hiszpa艅skiej pod tytu艂em "Trzy dni" => www.filmweb.pl/film/Trzy+dni-2008-481239
Jak kto艣 ma dosy膰 ameryka艅skiego ch艂amu o ratowaniu 艣wiata przed jego ko艅cem, to mo偶e tym filmem si臋 "ukrzywdzi膰". Film obejrza艂am przypadkiem i mnie zainteresowa艂 tak, 偶e seans powt贸rzy艂am trzy razy. Fabu艂y zdradza膰 nie b臋d臋, bo recenzenci robi膮 to wystarczaj膮co dobrze. >.>' Powiem tylko, 偶e nawet scena walki g艂贸wnego bohatera z "g艂贸wnym z艂ym" nie przypomina tych ameryka艅skich, gdzie najwyra藕niej niemal ka偶dy bohater przynajmniej kilka miesi臋cy 膰wiczy艂 boks. V.V' A tajemniczo powiem, 偶e motyw ze skrzypni臋ciem liny i odbiciem przera偶onej twarzy bohatera w b艂yszcz膮cym lakierze bia艂ego auta do dzi艣 na samo wspomnienie przyprawia mnie o dreszcz. (Ale ja generalnie normalna nie jestem, wi臋c na wi臋kszo艣ci pewnie to wra偶enia by nie zrobi艂o... =_=')

Do drugiej kategorii - czyli poniewieraczy do kt贸rych podchodz臋 jak pies do je偶a by艂 znany Wam pewnie film Almod贸vara "Z艂e wychowanie" - wiem, wiem - staro膰! Ale obejrza艂am go dopiero w tym roku (po trzymaniu na dysku przez 2 lata V.V') i te偶 mnie ogromnie fabularnie i konstrukcyjnie uderzy艂 - zw艂aszcza ko艅c贸wka i stwierdzenie dotycz膮ce tego, po czyjej stronie jest B贸g. Nic doda膰, nic uj膮膰. V.V'
Edytowane przez Namida Kazeno dnia 14-11-2011 13:26
Autor RE: "Poniewieracze umys艂u" (filmy)
Krytyk
U縴tkownik

Post體: 12
Data rejestracji: 15.11.11
Dodane dnia 15-11-2011 11:52
"Efekt motyla" - ale tylko "jedynka". Niekt贸re rzeczy wy艂apuje si臋 dopiero po drugim ogl膮daniu - ale "poniewiera" i daje do my艣lenia. Jak kto艣 zna teori臋 chaosu to tym bardziej rozumie g艂臋bi臋 tego filmu. Szkoda, 偶e ma艂o doceniany.

-----

"Z艂e pisarstwo to co艣 wi臋cej ni偶 sprawa g贸wnianej sk艂adni czy b艂臋dnej obserwacji; z艂e pisarstwo powstaje zwykle z upartej odmowy opowiedzenia o tym, co ludzie tak naprawd臋 robi膮 - dopuszczenia do my艣li faktu, 偶e, powiedzmy, czasami mordercy przeprowadzaj膮 staruszki przez ulic臋."
(S. King )

"Stokro膰 wol臋 pisz膮cego tak, jak to kiedy艣 mod膮 sta膰 si臋 mo偶e, ni偶 pisz膮cego zgodnie z obowi膮zuj膮c膮 mod膮."
(G. Lichtenberg)
Edytowane przez Krytyk dnia 15-11-2011 11:59
naru
U縴tkownik

Post體: 130
Data rejestracji: 08.01.12
Dodane dnia 26-05-2012 15:03
"Requiem dla snu" z genialna rola Jareda Leto. I czy musze uzasadniac swoj wybor? Jesli tak historia, historia bez happy endu. Drastycznosc scen, ktora mnie osobiscie duzo bardziej przeraza niz jakakolwiek czesc pily. No i muzyka przewodnia http://www.youtube.com/watch?v=KSY4Yi2ypno. Ca艂osc doprowadza czlowieka do na prawde glebokich, mocnych przemyslen. Klasyk w calym tego slowa znaczeniu...

Jako ciekawoste dodam, iz film pierwszy raz obejrzalam w licku podczas " wychowania w zyciu w rodzinie" i....pamietajac reakcje calej klasy, tak to na prawde perelka smiley

5313685
Ariel-chan
U縴tkownik

Data rejestracji: 16.12.11
Dodane dnia 27-05-2012 13:57
Naru, kocham Lux Aetern臋 z Requiem for a Dream, ale samego filmu nie widzia艂am... i a偶 mi si臋 nie chce wierzy膰, 偶e taka epicka muzyka kt贸ra pasowa艂aby do najwspanialszego fantasy, jest to jakiego艣 niefantastycznego filmu... -.-''' Ale chyba musz臋 kiedy艣 艣ci膮gn膮膰.
Sal臋 samob贸jc贸w to na pewno znacie? ;3 Obowi膮zkowa dla yaoistek (i yaoist贸w xD) ;3 i dla otaku tak og贸lnie te偶... <3
8282915
naru
U縴tkownik

Dodane dnia 27-05-2012 20:15
[quote]Ariel-chan napisa艂/a:
Naru, kocham Lux Aetern臋 z Requiem for a Dream, ale samego filmu nie widzia艂am... i a偶 mi si臋 nie chce wierzy膰, 偶e taka epicka muzyka kt贸ra pasowa艂aby do najwspanialszego fantasy, jest to jakiego艣 niefantastycznego filmu... -.-''' Ale chyba musz臋 kiedy艣 艣ci膮gn膮膰.
Sal臋 samob贸jc贸w to na pewno znacie? ;3 Obowi膮zkowa dla yaoistek (i yaoist贸w xD) ;3 i dla otaku tak og贸lnie te偶... <3[/quot

W sam raz zauwazylam, iz nie tylko ty Ariel znasz piosenke, a nie znasz filmu smiley jakos kazdy kojarzy melodie, ale filmu nie widzial...a szkoda na prawde, jest niesamowity, lecz radze ogladac go bedac starszym niz mlodszym...

5313685
Demon Lionka
U縴tkownik

Post體: 489
Miejscowo舵: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11
Dodane dnia 27-05-2012 22:06
My ogl膮dali艣my Requiem dla snu na lekcji w liceum smiley Nie doogl膮dali艣my, bo si臋 lekcja sko艅czy艂a, to wszyscy online w domu doogl膮dali, 偶eby sprawdzi膰, jak si臋 sko艅czy. Te偶 doogl膮dywa艂am - wra偶enie piorunuj膮ce.
A Sala samob贸jc贸w - spodziewa艂am si臋 po niej wi臋cej smiley Na pocz膮tku ogl膮da艂am, a potem p贸艂 ogl膮da艂am, a p贸艂 rysowa艂am sobie chyba smiley

"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema
http://www.demon-lionka.deviantart.com/
naru
U縴tkownik

Dodane dnia 27-05-2012 22:36
lionka witaj w klubie osob, ktore ten film poznaly dzieki szkole, ale fakt moja klasa jeszcze przez dlug czas "zyla" tym filmem...

a sala samobojcow? dla mnie wypadla blado...niestety liczylam na cos wiecej, choc film dobry...

5313685
Demon Lionka
U縴tkownik

Post體: 489
Miejscowo舵: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11
Dodane dnia 28-05-2012 23:49
No w sumie dobry, ale tak okrzyczany i obtr膮biony, 偶e spodziewa艂am si臋 czego艣, co mnie rzuci na 艣cian臋, wbije w fotel albo powyciera mn膮 pod艂og臋 X3 Nic takiego si臋 nie sta艂o - nietkni臋ta rysowa艂am sobie od po艂owy filmu, co jaki艣 czas tylko zerkaj膮c na monitor XD

"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema
http://www.demon-lionka.deviantart.com/
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa U縴tkownika

Has硂

Nie jeste jeszcze naszym U縴tkownikiem?
Kilknij TUTAJ 縠by si zarejestrowa.

Zapomniane has硂?
Wy渓emy nowe, kliknij TUTAJ.
Nasze projekty
Nasze sta艂e, cykliczne projekty

Tu jeste艣my
Bannery do miejsc, w kt贸rych mo偶na nas te偶 znale藕膰

Ciekawe strony

Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.

Myar
22/03/2018 12:55
An-Nah, z przyjemno艣ci膮 艣ledz臋 Twoje poczynania literackie smiley

Limu
28/01/2018 04:18
Brakuje mi starego krzykajpud艂a :c.

An-Nah
27/10/2017 00:03
Tymczasem, je艣li kto艣 tu zagl膮da i chce wiedzie膰, co porabiam, to mo偶e zajrze膰 do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017 smiley

Aquarius
28/03/2017 21:03
Jednak ostatnio z r贸偶nych przyczyn staram si臋 by膰 optymist膮, wi臋c b臋d臋 trzyma艂 kciuki 偶eby uda艂o Ci si臋 odtworzy膰 to opowiadanie.

Aquarius
28/03/2017 21:02
Przykro s艂ysze膰, Jash. Wprawdzie nie czyta艂em Twojego opowiadania, ale szkoda, 偶e nie doczeka si臋 ono zako艅膰zenia.

Archiwum