Autor |
"Poniewieracze umys艂u" (filmy) |
Namida Kazeno
Administrator

Post體: 160
Miejscowo舵: Milicz
Data rejestracji: 22.09.11 |
Dodane dnia 13-11-2011 15:41 |
|
|
Zapewne ka偶dy obejrza艂 kiedy艣 film, kt贸ry go "sponiewiera艂 psychicznie"... XD Chodzi mi o takie, kt贸re potem kolebi膮 si臋 po g艂owie, sceny uparcie wracaj膮, a na wspomnienie niekt贸rych motyw贸w pojawia Wam si臋 g臋sia sk贸rka.
Osobi艣cie (w zale偶no艣ci od nastroju) przewa偶nie unikam takich film贸w, ale czasem zdarza si臋 obejrze膰 przypadkiem (a potem masochistycznie ogl膮dam go 3-4 razy V.V'), albo wiem, 偶e mnie film sponiewiera i unikam obejrzenia jak ognia (lub robi臋 kilka podej艣膰 - rzecz jasna czekaj膮c na nastr贸j).
Osobom chc膮cym si臋 sponiewiera膰 psychicznie polecam z czystym sumieniem film produkcji hiszpa艅skiej pod tytu艂em "Trzy dni" => www.filmweb.pl/film/Trzy+dni-2008-481239
Jak kto艣 ma dosy膰 ameryka艅skiego ch艂amu o ratowaniu 艣wiata przed jego ko艅cem, to mo偶e tym filmem si臋 "ukrzywdzi膰". Film obejrza艂am przypadkiem i mnie zainteresowa艂 tak, 偶e seans powt贸rzy艂am trzy razy. Fabu艂y zdradza膰 nie b臋d臋, bo recenzenci robi膮 to wystarczaj膮co dobrze. >.>' Powiem tylko, 偶e nawet scena walki g艂贸wnego bohatera z "g艂贸wnym z艂ym" nie przypomina tych ameryka艅skich, gdzie najwyra藕niej niemal ka偶dy bohater przynajmniej kilka miesi臋cy 膰wiczy艂 boks. V.V' A tajemniczo powiem, 偶e motyw ze skrzypni臋ciem liny i odbiciem przera偶onej twarzy bohatera w b艂yszcz膮cym lakierze bia艂ego auta do dzi艣 na samo wspomnienie przyprawia mnie o dreszcz. (Ale ja generalnie normalna nie jestem, wi臋c na wi臋kszo艣ci pewnie to wra偶enia by nie zrobi艂o... =_=')
Do drugiej kategorii - czyli poniewieraczy do kt贸rych podchodz臋 jak pies do je偶a by艂 znany Wam pewnie film Almod贸vara "Z艂e wychowanie" - wiem, wiem - staro膰! Ale obejrza艂am go dopiero w tym roku (po trzymaniu na dysku przez 2 lata V.V') i te偶 mnie ogromnie fabularnie i konstrukcyjnie uderzy艂 - zw艂aszcza ko艅c贸wka i stwierdzenie dotycz膮ce tego, po czyjej stronie jest B贸g. Nic doda膰, nic uj膮膰. V.V'
Edytowane przez Namida Kazeno dnia 14-11-2011 13:26 |
|
Autor |
RE: "Poniewieracze umys艂u" (filmy) |
Krytyk
U縴tkownik

Post體: 12
Data rejestracji: 15.11.11 |
Dodane dnia 15-11-2011 11:52 |
|
|
"Efekt motyla" - ale tylko "jedynka". Niekt贸re rzeczy wy艂apuje si臋 dopiero po drugim ogl膮daniu - ale "poniewiera" i daje do my艣lenia. Jak kto艣 zna teori臋 chaosu to tym bardziej rozumie g艂臋bi臋 tego filmu. Szkoda, 偶e ma艂o doceniany.
-----
"Z艂e pisarstwo to co艣 wi臋cej ni偶 sprawa g贸wnianej sk艂adni czy b艂臋dnej obserwacji; z艂e pisarstwo powstaje zwykle z upartej odmowy opowiedzenia o tym, co ludzie tak naprawd臋 robi膮 - dopuszczenia do my艣li faktu, 偶e, powiedzmy, czasami mordercy przeprowadzaj膮 staruszki przez ulic臋."
(S. King )
"Stokro膰 wol臋 pisz膮cego tak, jak to kiedy艣 mod膮 sta膰 si臋 mo偶e, ni偶 pisz膮cego zgodnie z obowi膮zuj膮c膮 mod膮."
(G. Lichtenberg)
Edytowane przez Krytyk dnia 15-11-2011 11:59 |
|
Autor |
naru
U縴tkownik
Post體: 130
Data rejestracji: 08.01.12 |
Dodane dnia 26-05-2012 15:03 |
|
|
"Requiem dla snu" z genialna rola Jareda Leto. I czy musze uzasadniac swoj wybor? Jesli tak historia, historia bez happy endu. Drastycznosc scen, ktora mnie osobiscie duzo bardziej przeraza niz jakakolwiek czesc pily. No i muzyka przewodnia http://www.youtube.com/watch?v=KSY4Yi2ypno. Ca艂osc doprowadza czlowieka do na prawde glebokich, mocnych przemyslen. Klasyk w calym tego slowa znaczeniu...
Jako ciekawoste dodam, iz film pierwszy raz obejrzalam w licku podczas " wychowania w zyciu w rodzinie" i....pamietajac reakcje calej klasy, tak to na prawde perelka 
|
|
Autor |
Ariel-chan
U縴tkownik

Data rejestracji: 16.12.11 |
Dodane dnia 27-05-2012 13:57 |
|
|
Naru, kocham Lux Aetern臋 z Requiem for a Dream, ale samego filmu nie widzia艂am... i a偶 mi si臋 nie chce wierzy膰, 偶e taka epicka muzyka kt贸ra pasowa艂aby do najwspanialszego fantasy, jest to jakiego艣 niefantastycznego filmu... -.-''' Ale chyba musz臋 kiedy艣 艣ci膮gn膮膰.
Sal臋 samob贸jc贸w to na pewno znacie? ;3 Obowi膮zkowa dla yaoistek (i yaoist贸w xD) ;3 i dla otaku tak og贸lnie te偶... <3 |
|
Autor |
naru
U縴tkownik
Dodane dnia 27-05-2012 20:15 |
|
|
[quote]Ariel-chan napisa艂/a:
Naru, kocham Lux Aetern臋 z Requiem for a Dream, ale samego filmu nie widzia艂am... i a偶 mi si臋 nie chce wierzy膰, 偶e taka epicka muzyka kt贸ra pasowa艂aby do najwspanialszego fantasy, jest to jakiego艣 niefantastycznego filmu... -.-''' Ale chyba musz臋 kiedy艣 艣ci膮gn膮膰.
Sal臋 samob贸jc贸w to na pewno znacie? ;3 Obowi膮zkowa dla yaoistek (i yaoist贸w xD) ;3 i dla otaku tak og贸lnie te偶... <3[/quot
W sam raz zauwazylam, iz nie tylko ty Ariel znasz piosenke, a nie znasz filmu jakos kazdy kojarzy melodie, ale filmu nie widzial...a szkoda na prawde, jest niesamowity, lecz radze ogladac go bedac starszym niz mlodszym...
|
|
Autor |
Demon Lionka
U縴tkownik

Post體: 489
Miejscowo舵: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11 |
Dodane dnia 27-05-2012 22:06 |
|
|
My ogl膮dali艣my Requiem dla snu na lekcji w liceum Nie doogl膮dali艣my, bo si臋 lekcja sko艅czy艂a, to wszyscy online w domu doogl膮dali, 偶eby sprawdzi膰, jak si臋 sko艅czy. Te偶 doogl膮dywa艂am - wra偶enie piorunuj膮ce.
A Sala samob贸jc贸w - spodziewa艂am si臋 po niej wi臋cej Na pocz膮tku ogl膮da艂am, a potem p贸艂 ogl膮da艂am, a p贸艂 rysowa艂am sobie chyba 
"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema |
|
Autor |
naru
U縴tkownik
Dodane dnia 27-05-2012 22:36 |
|
|
lionka witaj w klubie osob, ktore ten film poznaly dzieki szkole, ale fakt moja klasa jeszcze przez dlug czas "zyla" tym filmem...
a sala samobojcow? dla mnie wypadla blado...niestety liczylam na cos wiecej, choc film dobry...
|
|
Autor |
Demon Lionka
U縴tkownik

Post體: 489
Miejscowo舵: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11 |
Dodane dnia 28-05-2012 23:49 |
|
|
No w sumie dobry, ale tak okrzyczany i obtr膮biony, 偶e spodziewa艂am si臋 czego艣, co mnie rzuci na 艣cian臋, wbije w fotel albo powyciera mn膮 pod艂og臋 X3 Nic takiego si臋 nie sta艂o - nietkni臋ta rysowa艂am sobie od po艂owy filmu, co jaki艣 czas tylko zerkaj膮c na monitor XD
"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema |
|