The Cold Desire
   Strona G艂贸wna FORUM Ekipa Sklep Banner Zasady nadsy艂ania prac WYDAWNICTWO
Pa糳ziernika 16 2025 18:14:36   
Nawigacja
Szukaj
Nasi autorzy
Opowiadania
Fanfiki
Wiersze
Recenzje
Tapety
Puzzle
Sk贸rki do Winampa
Fanarty
Galeria
Konwenty
Felietony
Konkursy
艢CIANA S艁AWY
Tutaj b臋d膮 umieszczane odnosniki do stron, na kt贸rych znalaz艂y si臋 recenzje wydanych przez nas ksi膮偶ek

POLECAMY
Pozycje polecane przez nasz膮 stron臋. W celu zobaczenia szczeg贸艂贸w nale偶y klikn膮膰 w dany banner

Witamy
Strona ta po艣wi臋cona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazuj膮cemu relacje homoseksualne pomi臋dzy m臋偶czyznami. Je艣li jeste艣 zagorza艂ym przeciwnikiem lub w jaki艣 spos贸b nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opu艣膰 t臋 witryn臋 - reszt臋 naszych Go艣ci serdecznie zapraszamy
Zobacz Temat
The Cold Desire | R贸偶ne | R贸偶ne r贸偶no艣ci
Autor Co lubimy w fanfikach i opowiadaniach
Namida Kazeno
Administrator

Post體: 160
Miejscowo舵: Milicz
Data rejestracji: 22.09.11
Dodane dnia 13-11-2011 15:17
Jako, 偶e w "narzekactwie" i krytykowaniu innych jeste艣my mi臋dzynarodowymi mistrzami, zobaczymy jak czytelnikom p贸jdzie z drug膮 stron膮 medalu.

Co najbardziej lubicie w opowiadaniach?

Ja osobi艣cie lubi臋, gdy postaci s膮 wyraziste - jak kto艣 buduje je od podstaw, maj膮 swoj膮 przesz艂o艣膰, plany i marzenia - i to nie tylko je艣li dany bohater jest tym g艂贸wnym (pozytywnym), ale te偶 w przypadku postaci pobocznych czy negatywnych. Dla mnie bohater jest wtedy dobrze skonstruowany, kiedy potrafi臋 sobie wyobrazi膰, jak zachowa艂by si臋 w wymy艣lonej przeze mnie (to jest czytelnika) sytuacji. [Mo偶e ciut bredz臋, ale w swojej grypowej gor膮czce licz臋 na inteligencj臋 forumowicz贸w... V.V']
Inn膮 rzecz膮, kt贸ra mnie w opowiadaniach urzeka to to, jak autor tworzy (rzecz jasna w przypadku fantastyki) w艂asny 艣wiat i buduje aspekty takie jak: klasy spo艂eczne w danym 艣wiecie, religia, t艂o historyczne, og贸lnie ca艂a kultura - a nie tylko bazuje na stworzonych przez klasyk贸w gatunku motywach i pomys艂ach, czy na przyk艂ad przepisuje podr臋czniki.
Autor RE: Co lubimy w fanfikach i opowiadaniach
Ome
U縴tkownik

Post體: 301
Miejscowo舵: Pot臋偶ny Ksi臋gozbi贸r
Data rejestracji: 29.10.11
Dodane dnia 13-11-2011 15:42
No c贸偶, metoda selekcji negatywnej jest cz臋sto r贸wnie efektywna, jak selekcji pozytywnej - a niekiedy nawet lepsza. Ja z regu艂y zaczynam w艂a艣nie od tej pierwszej (w ka偶dej sytuacji), obraz staje si臋 wyra藕niejszy i 艂atwiej mi ogarn膮膰 sytuacj臋.

Zgadzam si臋, dobrze zbudowana posta膰 to jedna z podstawowych podstaw tekstu. Poza tym - akcja i fabu艂a. Jaki艣 konkretny zamys艂, kt贸ry si臋 wyrazi艣cie realizuje, a nie ci膮gni臋cie historii jak gumki od starych majtek, na wz贸r telenoweli.
Dobrze skonstruowany bohater powinien jeszcze osi膮艣膰 w g艂owie czytelnika - nie tylko podczas czytania, ale i poza tekstem, po tek艣cie. Wspomnienie jakiego艣 zachowania, wypowiedzi, gestu - przy dobrze napisanych bohaterach to cz臋sto zostaje w pami臋ci.

Co do tworzenia 艣wiata, nie zaw臋偶a艂abym tego wy艂膮cznie do fantastyki. Jasne, fantastyka ma swoje specyficzne prawa, ale nie tylko ona. Teksty realistyczne, kt贸re akurat mnie z zasady najbardziej zachwycaj膮 i s膮 mi najbli偶sze, te偶 powinny budowa膰 sw贸j 艣wiat: przestrze艅, po kt贸rej poruszaj膮 si臋 bohaterowie, mo偶e by膰 r贸偶na, zale偶nie od tego, jaki bohater patrzy na przyk艂ad na miasto, od tego, co si臋 w mie艣cie wydarza, od tego, czy to miejsce jest w og贸le przez bohatera postrzegane. Mi臋dzy innymi dlatego wol臋 narracj臋 personaln膮 lub punkty widzenia od narratora wszechwiedz膮cego - w tym pierwszym wypadku jest miejsce na wielo艣膰, r贸偶norodno艣膰, niezgodno艣膰, nie ma zagro偶enia monolitycznym "jedynym w艂a艣ciwym" spojrzeniem.

Poza tym ogromnie, ogromnie lubi臋, gdy dialogi maj膮 znaczenie, gdy pokazuj膮 charakter bohater贸w, ich relacje, ich przesz艂o艣膰, tera藕niejszo艣膰, marzenia etc. I ceni臋 obecno艣膰 idiolektu. Nie zawsze rzuca si臋 on w oczy, ale przy pewnych postaciach jest szalenie wyra藕ny.

"No wiesz, standardy musz膮 by膰. Jak jest licealista, to koniecznie musi mie膰 ch艂opaka albo z mafii, albo lekarza, albo architekta, albo w艂a艣ciciela sklepu z kosiarkami".
殴r贸d艂o cytatu: Jedyna i Niepowtarzalna Natiss
Edytowane przez Ome dnia 13-11-2011 15:45
http://musivum.livejournal.com/profile
An-Nah
U縴tkownik

Post體: 454
Miejscowo舵: Thedas/Normandia SR-2
Data rejestracji: 24.10.11
Dodane dnia 22-11-2011 08:19
Ojej, ojej, temat mi omin臋艂o smiley

Po pierwsze, popieram Ome. Kreacja 艣wiata i bohater贸w to podstawa. Detale, detale, detale - oczywi艣cie, to nie oznacza suchego wyliczenia ich, a pokazania w odpowiednim momencie.

Postaci drugo- i trzecioplanowe, cz臋sto olewane w literaturze internetowej - pokazanie relacji os strony nie tylko romansu/g艂贸wnego w膮tku (za cz臋sto jedno i drugie jest tym samym...). Postaci zr贸偶nicowane, pokazuj膮ce, 偶e ludzie s膮 r贸偶ni.

Fabu艂a: wielow膮tkowa najlepiej. Taka, gdzie romanse s膮 cz臋艣ci膮, a nie podstaw膮. Mile widziana jaka艣 intryga polityczna lub kryminalna na planie pierwszym, jaka艣 wielka tragedia, wojna, atak tajemniczych obcych, paskudny magiczny artefakt - cho膰 problemy 偶ycia codziennego te偶 doceniam smiley W sumie to nawet problemy sercowe s膮 ok, je艣li dobrze si臋 je opisze (niestety, moja definicja "dobrego opisania" jest w膮ziutka i wi臋kszo艣膰 literatury i papierowej i internetowej si臋 pod ni膮 nie 艂apie...)

Problematyka cz艂owiecze艅stwa i inno艣ci, problematyka wielokulturowo艣ci, problematyka odmienno艣ci seksualnej (czyli genderowo-queerowa) - taaak. Du偶e tak.

Je艣li ju偶 m贸wimy o romansach, to doceniam ostatnio w膮tki romans贸w nieudanych. Niekoniecznie tragicznych - czasem ludzie si臋 rozchodz膮 z powod贸w przyziemnych, bez huku, na zasadach przyjacielskich.
Ale w膮tki mi艂osne zako艅czone szcz臋艣liwie te偶 s膮 dobre smiley

I, je艣li nie mam do czynienia z obyczaj贸wk膮, to lubi臋, kiedy pada jaki艣 trup. W fantastyce, krymina艂ach, historiach wojennych i historycznych trupy mile widziane - pokazuj膮, 偶e sytuacja jest powa偶na. Jak trup pada w艣r贸d g艂贸wnych bohater贸w, i to taki, kt贸rego nikt si臋 nie spodziewa艂, taki kt贸ry pozostawia cz艂owieka z niedowierzaniem - super. Byleby 艣mier膰 wynika艂a z fabu艂y (Teraz my艣l臋 o ksi膮偶kowym przyk艂adzie Neda Starka i serialowym Ianto Jonesa... Oba szokowa艂y i nie pozostawia艂y oboj臋tnym.)

A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
To the leader, the pariah
the victim, the messiah -
this is war
Szehina
U縴tkownik

Post體: 270
Data rejestracji: 21.11.11
Dodane dnia 29-11-2011 21:49
Co lubi臋 w opowiadaniach i fanfikach? Nie lubi臋 ani opowiada艅, ani fanfik贸w xD Trzymam si臋 z daleko od wszelkiej ma艣ci polskiej antologii (,,ksi臋ga strachu", to koszmarnie nudna grafomania). Ale je艣li jakim艣 cudem znajd臋 opowiadanie, nie tylko w stylu yaoi,, kt贸re uznam za dobre, to z pewno艣ci膮 urzekli mnie w nim bohaterowie. Je艣li w opowiadaniu s膮 ciekawi bohaterowie, przeczytam ca艂o艣膰 bez b贸lu smiley. Ale nadal wol臋 powie艣膰 smiley
Notsu
U縴tkownik

Post體: 11
Data rejestracji: 16.02.12
Dodane dnia 11-03-2012 17:03
Co lubi臋 w fanfikach i w opowiadaniach? Fanfik贸w jako tako nie czytam bo jako艣 mnie nie ci膮gnie do tego, opowiadania natomiast fabu艂a dla mnie jest bardzo wa偶na, czego nie lubi臋? nie lubi臋 niedoko艅czonych opowiada艅 a tego jest na p臋czki ;/
8231970
Flabra
U縴tkownik

Post體: 63
Miejscowo舵: Lublin
Data rejestracji: 18.02.12
Dodane dnia 11-03-2012 21:35
Przyznam si臋 wam do czego艣, to pewnie b臋dzie blu藕nierstwo, ale co tam smiley
Czasem w opowiadaniach nie lubi臋 niepotrzebnej fabu艂y.
S膮 teksty, kt贸re opieraj膮 si臋 na fabule, na jakiej艣 porywaj膮cej historii i a偶 chce si臋 wiedzie膰, co dalej i to jest ekstra.
Ale nie lubi臋, kiedy w tekstach takich romansowych, nastawionych na relacje mi臋dzy bohaterami, kt贸re si臋 czyta tak o, 偶eby sobie poczyta膰 co艣 lekkiego, rozwija si臋 jak膮艣 fabu艂臋, kt贸ra jest tylko po to, 偶eby co艣 si臋 dzia艂o - w stylu: jest za dobrze, zr贸bmy co艣, popsujmy, niech pojawi si臋 z艂y bohater, tandetne porwanie, cokolwiek, co nie klei si臋 z ca艂o艣ci膮, ale ma by膰, 偶eby co艣 si臋 dzia艂o. A, tak zupe艂nie szczerze, niekt贸re teksty si臋 czyta po to, 偶eby si臋 tam nic nie dzia艂o.

"Kto wie, mo偶e prawdziwa wolno艣膰 to miejsce, do kt贸rego mo偶na wr贸ci膰"
Pandorzaste
U縴tkownik

Post體: 36
Data rejestracji: 19.02.12
Dodane dnia 16-03-2012 19:10
Ja wiem, co lubi臋. Wszystko co dobre XD.

Kreacja bohatera i psychika, kt贸ra...no, bardziej metaforycznie, ale ma r臋ce i nogi. Nie robienie z bohater贸w totalnych ciap, kt贸re strzel膮 sobie w 艂eb nad rozlanym mlekiem, ani nadludzi, kt贸rych nic nie wzruszy i nie ruszy. Tylko, no nie wiem, ludzi?

Kreacja 艣wiata i co za tym idzie, bardzo po macoszemu traktowany research. A szkoda, bez porz膮dnego researchu porz膮dnego tekstu nie ma. Nawet, je艣li research ma obj膮膰 艣wiat stworzony we w艂asnej g艂owie.

Przyja藕艅 ze s艂ownikiem ortograficznym. Polecam!

Nie lubi臋 fanfik贸w. Wol臋 oryginalnie pomys艂y.

I sens. Tak, fabu艂a z sensem ma sporo sensu XD.

Trupy? Trupy mog膮 sobie by膰, prosz臋 ja trupy bardzo. Cho膰 zastanawiam si臋, w kt贸rym miejscu 艣mier膰 Neda by艂a szokuj膮ca? Martin zabija wszystko co dobre, niemal jak leci, a Ned by艂 naturalnym celem.

Ja, co do Martina, to obecnie wywieszam transparent "go go Robb! Go go Catelyn". Znaczy stawiam, 偶e w tomie, jaki mam na tapecie, oboje powinni pa艣膰 trupem XD.
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa U縴tkownika

Has硂

Nie jeste jeszcze naszym U縴tkownikiem?
Kilknij TUTAJ 縠by si zarejestrowa.

Zapomniane has硂?
Wy渓emy nowe, kliknij TUTAJ.
Nasze projekty
Nasze sta艂e, cykliczne projekty

Tu jeste艣my
Bannery do miejsc, w kt贸rych mo偶na nas te偶 znale藕膰

Ciekawe strony

Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.

Myar
22/03/2018 12:55
An-Nah, z przyjemno艣ci膮 艣ledz臋 Twoje poczynania literackie smiley

Limu
28/01/2018 04:18
Brakuje mi starego krzykajpud艂a :c.

An-Nah
27/10/2017 00:03
Tymczasem, je艣li kto艣 tu zagl膮da i chce wiedzie膰, co porabiam, to mo偶e zajrze膰 do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017 smiley

Aquarius
28/03/2017 21:03
Jednak ostatnio z r贸偶nych przyczyn staram si臋 by膰 optymist膮, wi臋c b臋d臋 trzyma艂 kciuki 偶eby uda艂o Ci si臋 odtworzy膰 to opowiadanie.

Aquarius
28/03/2017 21:02
Przykro s艂ysze膰, Jash. Wprawdzie nie czyta艂em Twojego opowiadania, ale szkoda, 偶e nie doczeka si臋 ono zako艅膰zenia.

Archiwum