Autor |
RE: Herbata |
Ome
Uytkownik
Postw: 301
Miejscowo: Potężny Księgozbiór
Data rejestracji: 29.10.11 |
Dodane dnia 10-02-2012 21:35 |
|
|
A ja zaczęłam właśnie pić zwykłego Earl Greya z kawałkiem mandarynki - po tym, jak zasmakowałam w herbacie z kawałkami grejpfruta, którą mnie poczęstowano. Niby zwykła herbata, a gdy zastąpić cytrynę czym innym, i smak się niesamowicie zmienia.
"No wiesz, standardy muszą być. Jak jest licealista, to koniecznie musi mieć chłopaka albo z mafii, albo lekarza, albo architekta, albo właściciela sklepu z kosiarkami".
Źródło cytatu: Jedyna i Niepowtarzalna Natiss |
|
Autor |
An-Nah
Uytkownik
Postw: 454
Miejscowo: Thedas/Normandia SR-2
Data rejestracji: 24.10.11 |
Dodane dnia 10-02-2012 21:37 |
|
|
O, z mandarynką jeszcze nie piłam Ale z pomarańczą uwielbiam
A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
To the leader, the pariah
the victim, the messiah -
this is war |
|
Autor |
Shat
Uytkownik
Postw: 114
Data rejestracji: 10.02.12 |
Dodane dnia 10-02-2012 23:39 |
|
|
A próbowałyście z pigwą? Też bardzo dobra.
Z cytryną bardzo lubię. ^____^ zwłaszcza z miodem. A ostatnio bardzo polubiłam malinową z jagodami shizandra wu wei zi i miodem. Cudo! ^O^ Tylko trzeba uważać, żeby jagód nie przegryźć, bo kwaśne jak jasna cholera. :/
"EARTH to pervert staring at my hot body!"
"Stop that. You're distracting me from looking at you."
"I'm not a peice of meat!"
"Tell that to my dick right now."
"I have no interest in talking to your dick. Although it seems to be more responsive than your brain."
-Min7girl @ lj |
|
Autor |
Ome
Uytkownik
Postw: 301
Miejscowo: Potężny Księgozbiór
Data rejestracji: 29.10.11 |
Dodane dnia 10-02-2012 23:43 |
|
|
Pigwy nie próbowałam, chętnie spróbuję. Cytryna jest cudna, ale już znana, więc teraz w ramach eksperymentowania będę wrzucać do herbaty kolejne owoce. Gdy zobaczycie, jak próbuję wepchnąć do szklanki z herbatą całego ananasa, niech mnie ktoś litościwie zapakuje w kaftanik...
"No wiesz, standardy muszą być. Jak jest licealista, to koniecznie musi mieć chłopaka albo z mafii, albo lekarza, albo architekta, albo właściciela sklepu z kosiarkami".
Źródło cytatu: Jedyna i Niepowtarzalna Natiss |
|
Autor |
Demon Lionka
Uytkownik
Postw: 489
Miejscowo: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11 |
Dodane dnia 11-02-2012 13:52 |
|
|
Ja mam pigwę Na trawniku rośnie, to w sezonie zawsze mamy świeżej pigwy w słoiku z cukrem, żeby syrop dolewać do herbaty Smaczniejsze, niż z cytryną
"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema |
|
Autor |
Shat
Uytkownik
Dodane dnia 11-02-2012 17:21 |
|
|
Dobra... to teraz temat bardzo kontrowersyjny... xD Kto z Was lubi herbatę z mlekiem? ^___^ Bo większość osób, które znam to na samo hasło blednie i ma odruch wymiotny. A ja akurat lubię!
I chciałabym kiedyś spróbować tradycyjną tajską herbatę mleczną. xD
"I have no interest in talking to your dick. Although it seems to be more responsive than your brain."
-Min7girl @ lj |
|
Autor |
An-Nah
Uytkownik
Dodane dnia 11-02-2012 17:30 |
|
|
O, ja lubię Ostatnio wieczorami pijam domowej roboty chai masalę z mlekiem albo matchę z mlekiem
Pierwszą robię sobie tak, że wspomnianym już wcześniej wywarem z imbiru zalewam herbatę (czarną albo pu-erh), tak do połowy kubka. A potem dodaję mleko. Mniam A matchę z mlekiem... no wystarczy rozbełtać proszek w zimnym mleku, ale ja wolę zaparzyć wrzątkiem i dopiero mleka dodać. Dobra jest posłodzona brązowym cukrem (z białym jest paskudna)
Albo rooiboos z mlekiem - raz piłam i było to boskie. Jeszcze miało piankę mleczną na wierzchu :3
A jaka to jest tajska herbata mleczna? Bo na pewno milk oolong jest z tajwanu, ale on ma po prostu mleczno-maślany posmak (podobnie smakuje oolong king hsuan), ale chyba nie o to ci chodzi?
A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
this is war |
|
Autor |
Shat
Uytkownik
Dodane dnia 11-02-2012 17:43 |
|
|
Prawdę mówiąc sama dokładnie nie wiem... Ostatnio w China Town widziałam taką gotową, instant... ale nie chciałam tego. :/ I raz widziałam gdzieś fragment jak robili. (Changmin robił xD )
Mieszali herbatę z mlekiem i różnymi dodatkami, a mieszali jak drinki w tym specjalnym pojemniku! (Bo Yunho źle zamknął i trzesąc, wylał na Changmina... xD zamiast się skupić na przpisie, zagapiłam się na idiotów.)
Ale z mlecznych herbat najbardziej kocham chai latte. Jedyne dobre jakie piłam w Polsce robi Columbus. Piłam w innych kawiarniach i było niedobre... :/ w Anglii najlepsze chai latte robi Nero!
O! A w Słupsku raz dopadłam jakąś dziwną mieszankę chai sencha latte. xD Ciekawe to było... zielone, z pianką... ale dobre. ^^v
-Min7girl @ lj |
|
Autor |
An-Nah
Uytkownik
Dodane dnia 11-02-2012 17:46 |
|
|
Eh, pianka, jak ja marzę o spieniaczu do mleka... a ile razy chcę sobie kupić, to nie ma w Ikei
A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
this is war |
|
Autor |
Demon Lionka
Uytkownik
Postw: 489
Miejscowo: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11 |
Dodane dnia 11-02-2012 17:56 |
|
|
Ja piłam z mlekiem :3 Koleżanka ze studiów mi zrobiła :3 I zmusiła, żebym wypiła, bo mnie na początku lekko odrzucało, ale okazało się bardzo dobre :3 Tylko musiałam szybko wypijać, żeby nie walczyć potem z kożuchem X3 Nie znoszę kożuchów z mleka X3
"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema |
|
Autor |
Morek
Uytkownik
Postw: 15
Miejscowo: Wołomin
Data rejestracji: 12.05.12 |
Dodane dnia 16-05-2012 22:30 |
|
|
Mam taki spieniacz, niestety jest podłączony do ekspresu do kawy.(Robię przepyszna late z lodami) Ja uwielbiam zieloną herbatę z prażonego ryżu(czy jakoś tak) Złotego smoka. Lubie, też biała i jaśminowa, ale najbardziej kocham: Waniliową herbatę o nazwie Lord Nelson XD
Żyję..no i jestem.. |
|
Autor |
Aquarius
Super Administrator
Postw: 216
Data rejestracji: 28.06.11 |
Dodane dnia 17-05-2012 17:58 |
|
|
No proszę, kółeczko herbaciarzy powiększa się
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw ściągnie cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|
Autor |
naru
Uytkownik
Postw: 130
Data rejestracji: 08.01.12 |
Dodane dnia 18-05-2012 20:04 |
|
|
aqu dziwisz sie? ja szczerze to uwielbiam herbatke, tylko wlasnie byle nie z mlekiem...nie zmusicie mnie btw nie znam sie tak na nazwach, ale lubie sobie pojsc do takiej jednej b. dobrej kawiarni gdzie maja pyszne herbatki, capuccina a nawet o zgrozo kawe, ktorej nie cierpie xD
btw u mnie w domu mamy tone herbat czarna, czerwona, biala, zielona, smakowe , mietowe itp xD...ja bardzo lubie herbatke z dodatkiem imbiru, soku malinowego lub soku z brzosy czy jakos tak xD
|
|
Autor |
Morek
Uytkownik
Postw: 15
Miejscowo: Wołomin
Data rejestracji: 12.05.12 |
Dodane dnia 18-05-2012 21:37 |
|
|
Polecam do herbaty syrop orzechowy..smakuje całkiem nieźle..
Żyję..no i jestem.. |
|