The Cold Desire
   Strona Główna FORUM Ekipa Sklep Banner Zasady nadsyłania prac WYDAWNICTWO
Grudnia 22 2024 05:10:49   
Nawigacja
Szukaj
Nasi autorzy
Opowiadania
Fanfiki
Wiersze
Recenzje
Tapety
Puzzle
Skórki do Winampa
Fanarty
Galeria
Konwenty
Felietony
Konkursy
ŚCIANA SŁAWY
Tutaj będą umieszczane odnosniki do stron, na których znalazły się recenzje wydanych przez nas książek









































POLECAMY
Pozycje polecane przez naszą stronę. W celu zobaczenia szczegółów należy kliknąć w dany banner





Witamy
Strona ta poświęcona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazującemu relacje homoseksualne pomiędzy mężczyznami. Jeśli jesteś zagorzałym przeciwnikiem lub w jakiś sposób nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opuść tę witrynę - resztę naszych Gości serdecznie zapraszamy
Zobacz Temat
The Cold Desire | Różne | Nasze hobby
Strona 2 z 2 < 1 2
Autor RE: Gotowanie
Pandorzaste
Uytkownik

Avatar Uytkownika

Postw: 36
Data rejestracji: 19.02.12
Dodane dnia 21-02-2012 18:45
Z królika jadłam tylko pasztet- dobra rzecz, muszę przyznać. W winie to zaś większość mięsiw się dobrze sprawdza.

Przepis na mega proste i szybkie ciasto (mi zajmuje godzinę więc normalnemu człowiekowi zajmie...kwadrans?)

1 dag masła
niepełna szklanka cukru
szklanka mąki
3 jaja
cukier wanilinowy (1 opakowanie może być)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (na sodzie też wyjdzie)
dowolne owoce, jakie znajdziemy pod ręką

Wszystko poza owocami miksujemy, potem na wierzch wrzucamy owoce i do piekarnika (170 stopni) wstawiamy na jakieś 45 minut (zwykle 30 starcza). Można też zrobić zamiast ciasta babeczki, pieką się około 20 minut.

Smaczne i proste pierniczki:

50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu (ja zwykle robię z podwojonej ilości rzeczy w przepisie, czyli z kilograma mąki, dorzucając największy słoik miodu, jaki znajdę. Polecam wrzosowy lub gryczany)
12 dag masła
1 jajo
1 dag sody oczyszczonej
2 czubate łyżki przyprawy do piernika

Na początku miód, przyprawę i cukier podgrzewamy razem do uzyskania jednolitej, lejącej masy. Studzimy nieco. Mąkę mieszamy z sodą, robimy wgłębienie i wlewamy masę miodową. Siekamy, zarabiamy, czy co tam jeszcze. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajo- zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto (część można spokojnie przechowywać w lodówce, jeśli nie mamy czasu zrobić od razu całego). Ciasto wałkujemy i wykrawamy pierniczki, najlepiej niezbyt grube (maksymalnie na grubość 1 cm), pieczemy około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Pierniczki powinny nabrać złoto-brązowego koloru. Pieczone zbyt długo robią się bardzo twarde i gorzkawe!

Można je spokojnie przechowywać...jak się uchowają znaczy smiley. Najlepiej polukrować je standardowym lukrem ucieranym z cukru pudru i dużej ilości cytryny. Mogą udekorować choinkę. Przechowywane w szczelnym naczyniu twardnieją, ale wówczas wystarczy przed podaniem dorzucić do nich kilka cząstek jabłka na przykład, to zmiękną smiley.

Na razie tyle, dojdzie jeszcze ciasto czekoladowo-jabłkowe i moja wersja murzynka smiley. Ze słodkości mogę jeszcze dorzucić mus czekoladowy.
Autor RE: Gotowanie
naru
Uytkownik

Postw: 130
Data rejestracji: 08.01.12
Dodane dnia 24-02-2012 12:00
obiad dzisiejszy moj to smiley

- piersi z indyka < moze byc dowolne miesko>
- fasolka szparagowa
- pieczarki
- sezam
- marynata < miod, olej sezamowy, pikantna przyprawa, sos sojowy >
- bulion moze byc z kostki najlepiej zeberkowej smiley

mieso przymarnowac tak na godzinke <mozna krocej> , podsmazyc az bedzie podpieczone, dodac warzywa, dalej podsmazac, zalac nastepnie bulionem, gdy wszystko bedzie miekkie zaklepac <woda plus skrobia ziemniaczana> sprobowac, jesli trzeba doprawic do smaku podawac z ryzem smacznego smiley


5313685
Autor RE: Gotowanie
Flabra
Uytkownik

Avatar Uytkownika

Postw: 63
Miejscowo: Lublin
Data rejestracji: 18.02.12
Dodane dnia 24-02-2012 16:36
brzmi smacznie smiley Chyba zrobię taki obiad mojej rodzince w weekend A mój obiad na dziś - mrożona pizza, szynka, ser i ketchup XD


"Kto wie, może prawdziwa wolność to miejsce, do którego można wrócić"
Autor RE: Gotowanie
Demon Lionka
Uytkownik

Avatar Uytkownika

Postw: 489
Miejscowo: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11
Dodane dnia 24-02-2012 20:51
Ja byłam ostatnio z Kitkiem w Woku i oczarowały nas kuleczki zhimaqiu :3
Znaleziony na necie przepis:

Składniki:
r6; Anko (fasola)
r6; Mąka z ryżu kleistego (mąke zastąpiłam rozgotowanym ryżem kleistym)
r6; Sezam
r6; Olej
r6; Sos karmelowy

Sposób przygotowania:

- Z mąki ryżowej i ciepłej wody przygotowujemy ciasto.
- Z ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy pastą fasolową.
- Kuleczki obtaczamy w sezamie i smażymy na głębokim oleju. Podajemy z sosem karmelowym.

Jeszcze nie robiłam, bo muszę upolować mąkę z ryżu kleistego, fasolę anko i sezam, ale zrobię na pewno, bo kuleczki były pyszne :3


"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema
http://www.demon-lionka.deviantart.com/
Autor RE: Gotowanie
naru
Uytkownik

Postw: 130
Data rejestracji: 08.01.12
Dodane dnia 26-02-2012 11:40
sałatka, która podbija ostatnio serce biesiadnikow kazdej nacji i plci smiley

składniki :

*obowiazkowe smiley :

- zupka chinska vifon czerwona
- piersi z kurczaka
- przyprawa chinska lub do gyrosa
- majonez

* opcjonale :
wariant 1 <wczorajszy smiley> :
- pomidory 3 niwodniste w srodku
- oliwki zielone bez pestek
- kukurydza w puszcze
- kapusta pekinska

wariant 2 < moj bardziej lubiany smiley> :

- puszka kukurydzy
- ogorki konserwowe
- pedy bambusa
- anaas z puszki

przygotowanie :

zupkę zalać tak by woda tylko przykryla makaron dodac przyprawy od zupki, drobno pokroic piersi, podsmazyc dodac przyprawe do chinszczyzny lub gyrosa, odczekac az piersi wystygna a makaron wchlonie calą wode, gdy to nastapi dodac piersi i pokrojony wariant 1 lub 2 oraz 2 lyzki majonezu wymieszac , smacznego ;D


5313685
Strona 2 z 2 < 1 2
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Uytkownika

Haso



Nie jeste jeszcze naszym Uytkownikiem?
Kilknij TUTAJ eby si zarejestrowa.

Zapomniane haso?
Wylemy nowe, kliknij TUTAJ.
Nasze projekty
Nasze stałe, cykliczne projekty



Tu jesteśmy
Bannery do miejsc, w których można nas też znaleźć



Ciekawe strony




Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.

Myar
22/03/2018 12:55
An-Nah, z przyjemnością śledzę Twoje poczynania literackie smiley

Limu
28/01/2018 04:18
Brakuje mi starego krzykajpudła :c.

An-Nah
27/10/2017 00:03
Tymczasem, jeśli ktoś tu zagląda i chce wiedzieć, co porabiam, to może zajrzeć do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017 smiley

Aquarius
28/03/2017 21:03
Jednak ostatnio z różnych przyczyn staram się być optymistą, więc będę trzymał kciuki żeby udało Ci się odtworzyć to opowiadanie.

Aquarius
28/03/2017 21:02
Przykro słyszeć, Jash. Wprawdzie nie czytałem Twojego opowiadania, ale szkoda, że nie doczeka się ono zakońćzenia.

Archiwum