The Cold Desire
   Strona G艂贸wna FORUM Ekipa Sklep Banner Zasady nadsy艂ania prac WYDAWNICTWO
Pa糳ziernika 23 2025 04:27:52   
Nawigacja
Szukaj
Nasi autorzy
Opowiadania
Fanfiki
Wiersze
Recenzje
Tapety
Puzzle
Sk贸rki do Winampa
Fanarty
Galeria
Konwenty
Felietony
Konkursy
艢CIANA S艁AWY
Tutaj b臋d膮 umieszczane odnosniki do stron, na kt贸rych znalaz艂y si臋 recenzje wydanych przez nas ksi膮偶ek

POLECAMY
Pozycje polecane przez nasz膮 stron臋. W celu zobaczenia szczeg贸艂贸w nale偶y klikn膮膰 w dany banner

Witamy
Strona ta po艣wi臋cona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazuj膮cemu relacje homoseksualne pomi臋dzy m臋偶czyznami. Je艣li jeste艣 zagorza艂ym przeciwnikiem lub w jaki艣 spos贸b nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opu艣膰 t臋 witryn臋 - reszt臋 naszych Go艣ci serdecznie zapraszamy
Zobacz Temat
The Cold Desire | strona TCD | Wydawnictwo
Autor Antologia "Gierki" - tom IV
Allantiee
U縴tkownik

Post體: 33
Miejscowo舵: Zielona G贸ra / Pozna艅
Data rejestracji: 22.03.12
Dodane dnia 10-05-2013 21:58
Zapraszamy do dzielenia si臋 opiniami na temat antologii "Gierki" smiley
Edytowane przez Allantiee dnia 10-05-2013 21:59
inova89 2373096 https://www.facebook.com/pages/Allantiee-Art/281309918640189?ref=hl
Autor RE: Antologia "Gierki" - tom IV
An-Nah
U縴tkownik

Post體: 454
Miejscowo舵: Thedas/Normandia SR-2
Data rejestracji: 24.10.11
Dodane dnia 11-05-2013 08:58
Dobra, mo偶liwe, 偶e jestem pierwsz膮 osob膮, kt贸ra przeczyta艂a smiley

Antologia 艣wietna: zdecydowanie lepsza od poprzedniej, i o kilka klas lepsza od pierwszej antologii z Kotori (druga le偶y na p贸艂ce, a ja si臋 boj臋 jej tkn膮膰...). 呕adnych powa偶nych wpadek ani opowiada艅, kt贸re nie powinny si臋 ukazywa膰 drukiem, anachronizm贸w, b艂臋d贸w rzeczowych te偶 nie zauwa偶y艂am. Wszystkie teksty czyta艂o mi si臋 dobrze, wszystkie by艂y solidnie napisane. 艁adne wydanie i prze艣liczne ilustracje: og贸lnie 艣wietna robota!

Za wpadki j臋zykowe nie r臋cz臋: mog艂y by膰, ale je艣li tak, to nie na tyle drastyczne, 偶eby mnie za艂ama膰. Pewnie si臋 znajdzie kto艣, kto je wywlecze, ja nie mam si艂y, czasu i cierpliwo艣ci na rozd艂ubywanie ka偶dego zdania.

To teraz pokr贸tce o tekstach. Jak napisa艂am: generalnie ka偶dy czyta艂o mi si臋 dobrze, niekt贸re podoba艂y mi si臋 bardziej, inne mniej, ale je艣li napisz臋, 偶e czego艣 mi w nich brakowa艂o albo co艣 wyda艂o mi si臋 nieszcze贸lnie fajne, b臋dzie to raczej kwestia mojego osobistego gustu. Ja rozumiem, 偶e zaraz jaka艣 istotka si臋 przywali, 偶e narzekam, 偶e mi brakuje niuans贸w, bo nie o niuanse w tek艣cie chodzi. Ostrzegam: mnie chodzi o niuanse, to m贸j gust. Autorki prosz臋, 偶eby ewentualnie broni艂y si臋 same smiley

"Biel ukryta w mroku" ma 艣wietny klimat. Pomys艂 ze zmiennokszta艂tnym w臋偶em trzymanym przez m艂odego lorda w podziemiach zamku by艂 rewelacyjny i wywo艂a艂 u mnie dreszcz. Oczekiwa艂am, 偶e musi sko艅czy膰 si臋 tragedi膮 - i prawd臋 m贸wi膮c liczy艂am na tragedi臋 innego rodzaju, na to, 偶e nieludzko艣膰 Nivosa zostanie rozegrana ostrzej, bardziej dosadnie. To co si臋 sta艂o nie poruszy艂o mnie szczeg贸lnie, ale za to samo zako艅czenie (sk贸ra!) by艂o super. Ca艂o艣膰 napisana 艂adnie, klimatycznie. Jest bardzo ok.

"Zagrajmy w Love Love. Rozmowy przy zimnej kawie" - pomys艂 z testerami gier mnie urzek艂. Podobnie jak fakt, 偶e jeden z bohater贸w by艂 呕ydem. Ca艂o艣膰 by艂a bardzo sympatyczna, cho膰 nieco chaotyczna i urywana. I m贸j cynizm ka偶e mi w膮tpi膰, czy ten happy end jest mo偶liwy (ale m贸j romantyzm z kolei chce wierzy膰 smiley )

"Pierwszy wrze艣nia" - tak si臋 powinno pisa膰 opowiadania o licealistach. Realistyczne postaci, rozbudowane t艂o, miejsca, kt贸re 偶yj膮 (c贸偶, autorka zna je doskonale i umie je opisywa膰), fabu艂a 偶yciowa, bez wielkiego dramatyzmu, nawet i w膮tki tolerancji rozegrane subtelnie, co si臋 chwali. No og贸lnie: Dream jak zawsze pokazuje klas臋. Takich obyczaj贸wek to je mog臋 du偶o. Jedno z trzech opowiada艅, kt贸re podoba艂y mi si臋 najbardziej.

"Pionki" - kolejne klimatyczne fantasy, ciut przewrotne (relacje anio艂y-demony zupe艂nie inaczej... demony jako po prostu inna klasa istot w tym 艣wiecie, pot臋偶nych, ale nie nadprzyrodzonych i z charakteru neutralnych...), motyw gry z gatunku wywo艂uj膮cych dreszcz. Zn贸w: liczy艂am na jakie艣 mocniejsze rozegranie, ale ok, mo偶e by膰. Mocno nie pasuj膮 mi zdrobnienia w odniesieniu do Elliesiela: kojarz膮 mi si臋 z nieletnim uke, co wywo艂uje we mnie naprawd臋 nieprzyjemny dreszcz. A szkoda, bo generalnie opowiadanie jest jednym z tych trzech, kt贸re uwa偶am za najfajniejsze.

"Rozwa偶ny i romantyczny" - najwi臋kszym problemem tego opowiadania jest jego skr贸towo艣膰. Niekt贸re partie przypominaj膮 mi streszczenie, i s膮dz臋, 偶e mo偶na to by艂o rozbudowa膰 bardziej... Ale jest bardzo 艂adne, optymistyczne, a powi膮zanie Marcela z jego 偶yciow膮 rol膮 - Pukiem - szczeg贸lnie urzeka.

"艢wiat rzeczy uporz膮dkowanych" - moje ulubione. Irma zn贸w napisa艂a fajn膮 rzecz, pokr臋cone postaci, dba艂o艣膰 o realia i 艣wietnie rozegra艂a to, co na pierwszy rzut oka wydaje si臋 by膰 stalkingiem i dub-conem. Plus 艂adny styl, z odrobin膮 eksperymentu na pocz膮tku.

"Tysi膮c nut w lwim futrze" - a to dla odmiany podoba艂o mi si臋 najmniej. I niestety, za bardzo wida膰, 偶e to wycinek. Autorka za bardzo, moim zdaniem, skupi艂a si臋 na wrzucaniu w tekst element贸w swojego rozbudowanego 艣wiata, a za ma艂o - na stworzeniu fabu艂y. Gdyby wi臋cej by艂o opis贸w malowania - na przyk艂ad - by艂by leniwy, ciep艂y romans. Gdyby by艂a jaka艣 intryga, w kt贸rej przynale偶no艣膰 gatunkowa bohater贸w mia艂aby znaczenie - by艂oby dla mnie jeszcze lepiej. Wyszed艂 przerost formy nad tre艣ci膮: epicko艣膰 艣wiata przyt艂acza ten ciep艂y romans mi臋dzy artystami. Sama pisz臋 wycinki z wi臋kszej ca艂o艣ci i nie mam nic przeciw nim, ale tu uwa偶am mo偶na by by艂o jednak, mimo deklaracji autorki, zrobi膰 co艣 bardziej rozbudowanego. Co nie przeszkadza, 偶e tak, sam klimat i w膮tek z obrazami ma w sobie co艣 przyjemnego.

"W morskiej ciszy" - widz臋 stylistyczne wpadki... moje w艂asne...

A warning to the prophet
the liar, the honest -
this is war.
To the leader, the pariah
the victim, the messiah -
this is war
Autor RE: Antologia "Gierki" - tom IV
Demon Lionka
U縴tkownik

Post體: 489
Miejscowo舵: Hell, as usual ;3
Data rejestracji: 03.11.11
Dodane dnia 11-05-2013 18:09
Te偶 si臋 wypowiem, zrobi臋 sobie przerw臋 kr贸ciutk膮 w grzebaniu w pracy magisterskiej i ogarnianiu spraw ko艂a naukowego smiley

Ksi膮偶ki w r臋ku nie mam, ale wierz臋 i ufam na s艂owo, 偶e jako艣 wydania pobija wszystko na g艂ow臋, a ksi膮偶k臋 nale偶a艂oby oprawi膰 i powiesi膰 na 艣cianie smiley Autor贸w i artyst贸w pozna艂am - istotki przyjemne, wi臋c zdaj臋 si臋 na ich kunszt smiley

O opowiadaniach mog臋 si臋 wypowiedzie膰 z racji tego, 偶e by艂am ich korekt膮 smiley A wi臋c (przyjm臋 kolejno艣膰 An, bo - jak wspomina艂am - nie mam tomiku w r臋ku, a nie bardzo wiem, w jakiej kolejno艣ci w sk艂ad wrzuca艂a teksty Kohaku) :

1. "Biel ukryta w mroku" - Urzek艂 mnie motyw ch艂opca-w臋偶a, ja bardzo lubi臋 tego typu teksty, bo ja w og贸le bardzo lubi臋 fantasy smiley Byle 艂adnie, porz膮dnie napisane - tak jak tu smiley Wszystko trzyma si臋 kupy, autorka dobrze opisa艂a relacje mi臋dzy bohaterami, ich motywy, my艣li - nie wy艂apa艂am 偶adnych zgrzyt贸w. Otoczenie opisane tako偶 dobrze, a dramatyzm wywa偶ony, nie przedramatyzowany, co mu si臋 chwali smiley

2. "Zagrajmy w Love Love" - Mi艂a, ciep艂a, ale przy tym realistyczna opowie艣膰, co daje jej ogromnego plusa. Tekst ma specyficzn膮 budow臋, kt贸ra wyr贸偶nia go na tle innych, ale wida膰, 偶e to zabieg przemy艣lany i ja mu przytakuj臋 smiley Niby proza 偶ycia, problemy i s艂abo艣ci, ale bez greckiej tragedii, trzymaj膮c si臋 reali贸w i daj膮c na koniec 艣wiate艂ko nadziei smiley

3. "Pierwszy wrze艣nia" - O licealistach bez owijania w bawe艂n臋, bez u艂adzania fakt贸w i naprostowywania rzeczywisto艣ci smiley 艢wietnie oddane realia i charaktery postaci, w tym ich motywy i "gierki" mi臋dzy sob膮, szarada pozerstwa i tworzenia wok贸艂 siebie wizerunku kogo艣 innego. I jak w takim 艣wiecie w og贸le nawi膮za膰 jak膮kolwiek prawdziw膮 przyja藕艅? smiley

4. "Pionki" - Moje ulubione demony w akcji smiley I to nie byle jakiej! Demony s膮 tu bez wielkich rog贸w, kopyt, ogon贸w, nie maj膮 wyszczerbionych mieczy i nie podpisuj膮 cyrograf贸w smiley One po prostu chcia艂yby sobie by膰, w spokoju i z dala od ludzi, kt贸rzy maj膮 w tej kwestii odmienne zdanie X3 Warto przeczyta膰, 偶eby zobaczy膰, co z tego wszystkiego wyniknie smiley

5. "Rozwa偶ny i romantyczny" - Bardzo 艂adny tekst zbudowany na zasadzie "skok贸w". Trzeba wysilaj膮c w艂asn膮 wyobra藕ni臋 spr贸bowa膰 uzupe艂ni膰 nieopisane luki, co bardziej anga偶uje w opowiedzian膮 histori臋 smiley Teatr, Szekspir, rola Puka - urzeka, budzi ciekawo艣膰, do tego bardzo udane zako艅czenie smiley

6. "艢wiat rzeczy uporz膮dkowanych" - Zderzenie 艣wiata "tak powinno by膰" z "tak jest" smiley Niesamowicie wci膮ga, realia i nieraz bardzo zwichrowane osobowo艣ci bohater贸w rozbudzaj膮 ciekawo艣膰 i - mnie przynajmniej - by艂o ci臋偶ko nie przeczyta膰 "jeszcze tylko jednej, nast臋pnej strony, bo p贸藕no i zaraz serio id臋 spa膰" smiley

7. "Tysi膮c nut w lwim futrze" - W odr贸偶nieniu od An, ten tekst nale偶y do moich faworyt贸w smiley Uj膮艂 mnie czym艣, co ci臋偶ko opisa膰, i jako wycinek funkcjonuje moim zdaniem bardzo dobrze smiley Podoba mi si臋 odmienno艣膰 bohater贸w, a i stosunkowa kr贸tko艣膰 tekstu ma dla mnie sw贸j urok. Do tego naprawd臋 podoba艂a mi si臋 ko艅c贸wka i puenta ca艂o艣ci, wi臋c cierpliwie czekam na wi臋cej dzie艂 Zety smiley

8. "W morskiej ciszy" - Klasa sama w sobie, wierne przeniesienie w opisywane realia, prawie czu膰 s贸l w morskiej bryzie, s艂ycha膰 trzeszczenie desek pok艂adu i og艂usza martwa cisza smiley Pewien powabny pan, cho膰 z natury swej nadprzyrodzony, te偶 opisany tak plastycznie i realistycznie, 偶e wydaje si臋, jakby sta艂 obok smiley I kusi艂 smiley Warto przeczyta膰, opowiadanie super dzia艂a na wyobra藕ni臋 smiley

Ode mnie tyle smiley Je艣li kto艣 si臋 jeszcze waha nad kupieniem tomiku, to mam nadziej臋, 偶e opinie moja i An (i mam nadziej臋 kolejne! ;3) pomog膮 w podj臋ciu decyzji smiley

"- Sometimes even Hell is frozen over.
- Maybe. But even Hell isn't frozen forever."
"Death In Your Eyes..." - Lucifer and Mastema
http://www.demon-lionka.deviantart.com/
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa U縴tkownika

Has硂

Nie jeste jeszcze naszym U縴tkownikiem?
Kilknij TUTAJ 縠by si zarejestrowa.

Zapomniane has硂?
Wy渓emy nowe, kliknij TUTAJ.
Nasze projekty
Nasze sta艂e, cykliczne projekty

Tu jeste艣my
Bannery do miejsc, w kt贸rych mo偶na nas te偶 znale藕膰

Ciekawe strony

Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.

Myar
22/03/2018 12:55
An-Nah, z przyjemno艣ci膮 艣ledz臋 Twoje poczynania literackie smiley

Limu
28/01/2018 04:18
Brakuje mi starego krzykajpud艂a :c.

An-Nah
27/10/2017 00:03
Tymczasem, je艣li kto艣 tu zagl膮da i chce wiedzie膰, co porabiam, to mo偶e zajrze膰 do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017 smiley

Aquarius
28/03/2017 21:03
Jednak ostatnio z r贸偶nych przyczyn staram si臋 by膰 optymist膮, wi臋c b臋d臋 trzyma艂 kciuki 偶eby uda艂o Ci si臋 odtworzy膰 to opowiadanie.

Aquarius
28/03/2017 21:02
Przykro s艂ysze膰, Jash. Wprawdzie nie czyta艂em Twojego opowiadania, ale szkoda, 偶e nie doczeka si臋 ono zako艅膰zenia.

Archiwum