Tutaj b臋d膮 umieszczane odnosniki do stron, na kt贸rych znalaz艂y si臋 recenzje wydanych przez nas ksi膮偶ek
POLECAMY
Pozycje polecane przez nasz膮 stron臋. W celu zobaczenia szczeg贸艂贸w nale偶y klikn膮膰 w dany banner
Witamy
Strona ta po艣wi臋cona jest YAOI - gatunkowi mangi i anime ukazuj膮cemu relacje homoseksualne pomi臋dzy m臋偶czyznami. Je艣li jeste艣 zagorza艂ym przeciwnikiem lub w jaki艣 spos贸b nie tolerujesz homoseksualizmu, to lepiej natychmiast opu艣膰 t臋 witryn臋 - reszt臋 naszych Go艣ci serdecznie zapraszamy
Wrzucam w zasadzie kopi臋 komentarza kt贸ry zamie艣ci艂am na stronie sklepu. Jestem 艣wie偶o po lekturze i jeszcze mocno pod wra偶eniem, wi臋c b臋dzie w niekt贸rych miejscach bardzo emocjonalnie. Musz臋 znale藕膰 kontakt do Moliner i jak b臋d臋 w Gorzowie wzi膮膰 od niej autograf. To b臋dzie moja misja na te wakacje (na reszt臋 autorek te偶 mam zamiar polowa膰, a czemu w pierwszej kolejno艣ci Moliner wyja艣ni si臋 w dalszej cz臋艣ci mojej opinii).
Aleksandra "Rizu" Kapa艂a "Klucznik"
Ca艂kiem przyjemne opowiadanie, mo偶e nie zachwycaj膮ce, ale stanowi dobry aperitif do pozosta艂ych. Pomys艂 bardzo ciekawy, ale jakby czego艣 brakuje. Ci臋偶ko mi to okre艣li膰. Wydaje mi si臋, 偶e kwestia tkwi w j臋zyku, jakim jest napisane? Nie jestem pewna.
Szehina "Szkar艂at w jego oczach"
Od pierwszych s艂贸w wiedzia艂am, 偶e b臋dzie mi si臋 podoba膰. Bardzo wyraziste postacie, mo偶e troch臋 schematyczne, ale ja lubi臋 ograne schematy. Mroczni stra偶nicy urzekli mnie od samego pocz膮tku, cho膰 troch臋 skojarzyli mi si臋 z szarymi stra偶nikami z Dragon Age. Czy偶by jaka艣 lu藕na inspiracja? Tu pojawia si臋 moja ulubiona posta膰 drugoplanowa w ca艂ym tomiku: Letow. Jest jednym z Stra偶nik贸w, starszym rkoleg膮 po fachur1; wybranka serca g艂贸wnego bohatera, m膮drym, spokojnym i pogodnym. Straszni ciep艂a posta膰, nawet jej imi臋 wydaje si臋 ciep艂e. Gdyby to nie by艂o yaoi i para wok贸艂 kt贸rej osnuta jest g艂贸wna fabu艂a mog艂a doczeka膰 si臋 dzieci, to Letow za te par臋 lat by艂by idealnym dziadkiem, czytaj膮cym ksi膮偶ki i pozwalaj膮cym wle藕膰 wnukom na g艂ow臋. Podoba mi si臋 te偶 to, 偶e w膮tek romansowy, jakkolwiek oczywisty, nie jest nachalny, stapia si臋 艂adnie z t艂em i sprawia bardzo naturalne wra偶enie, rozwijaj膮c spokojnie od pocz膮tku do ko艅ca. No i nasz rsemer1;, Mezar jest w stu procentach w moim typie - mroczny, ponury, lekko cyniczny, 艣miertelnie niebezpieczny, mimo 偶e stoi po stronie dobra. Dodatkowy plus za imiona. Wszystkie daj膮 si臋 1) wym贸wi膰 2) zapami臋ta膰 3) pasuj膮 do charakteru postaci (brzmieniowo, nie sprawdza艂a czy maj膮 jakie艣 znaczenia).
Danuta "Kaamos" Miklaszewska "System"
Tu zaskoczy艂o mnie zako艅czenie. Opowiadanie r贸wnie dobre jak poprzednie, cho膰 skrajnie od niego r贸偶ne. Cho膰 z drugiej strony... W rSzkar艂acie w jego oczachr1; dobrzy bohaterowie wygl膮dali na z艂ych, ale byli dobrzy. W rSystemier1; z艂y bohater wygl膮da na dobrego ale okazuje si臋 z艂y. Naprawd臋 dobrze prezentuj膮 si臋 te utwory w zestawieniu. Nie do ko艅ca odpowiada艂 mi spos贸b prowadzenia narracji, ale sam g艂贸wny bohater i spos贸b, w jaki dzia艂a bardzo przypad艂 mi do gustu. Zapewne przez m贸j sentyment do kodu zero-jedynkowego.
Katarzyna "Ariel" Moch "Seven days to the wolves"
Po tym opowiadaniu spodziewa艂am si臋 zupe艂nie czego艣 innego, ale czyta艂o si臋 je ca艂kiem sympatycznie. Poza jednym irytuj膮cym mnie mankamentem: 偶e wilki s膮 tam raczej psiakami, 偶aden wilk wszak nie merda ogonem! - bardzo przyjemna lektura, lekka, podbudowuj膮ca, z du偶膮 doz膮 humoru. Pozwala odetchn膮膰 po poprzednich, raczej ci臋偶kich, pozycjach. Mo偶e nie rzuca na kolana, ale jest przyjemnie od艣wie偶aj膮ce.
Arwi Michaelis "Frgire sanguis"
Du偶o akcji. W tym opowiadaniu ca艂y czas co艣 si臋 dzieje. Czytaj膮c, czu艂am si臋, jakbym gra艂a w Assasin Cread (och, ju偶 drugie por贸wnanie do gier r11; co zabawne, sama w nie nie grywam, jedynie czasem patrz臋 nad ramieniem kole偶anki). Swoj膮 drog膮 bardzo 艂adnie opisane walki, dynamiczne, plastyczne. Mocny pocz膮tek i pi臋kne zako艅czenie. W 艣rodku przez chwil臋 opowiadanie jakby rozmi臋ka, kilka w膮tk贸w urywa si臋 do艣膰 niewyja艣nienie, ale r11; moim zdaniem r11; zako艅czenie nadrabia i to wynagradza.
Moliner "Echa"
To opowiadanie jest niesamowite. Naprawd臋. Jestem zapalon膮 fantastk膮, zwykle nie czytam historii ludzi, kt贸rych mog艂abym spotka膰 na ulicy, zwykle mnie one nudz膮. Jednak ta opowie艣膰 wci膮gn臋艂a mnie, zupe艂nie nie pytaj膮c o zdanie. I nawet gdyby nie by艂o tam grama yaoi, opowiadanie by艂oby po prostu dobre. Nawet gdyby relacja bohater贸w pozosta艂a na etapie przyja藕ni. W pewien spos贸b jego lektura by艂a dla mnie bardzo osobistym, intymnym wr臋cz prze偶yciem. Historia ta r11; opisuj膮ca dw贸ch literat贸w: m艂odego, pe艂nego pasji Stefana i starszego od niego niemal dwukrotnie, pozbawionego nadziei Adama, zagra艂a na najbardziej wra偶liwych strunach mojej psychiki. Opowiadanie, reistyczne, nie przerysowane, pe艂ne prawdziwych emocji i uczu膰 osadzonych w istniej膮cych miejscach mog臋 poleci膰 ka偶demu. Chce przy tym podzi臋kowa膰 autorce. Nie spodziewa艂am si臋, 偶e w tym tomiku co艣 mnie prawdziwie poruszy, doprowadzi niemal do 艂ez, ka偶e zastanowi膰 si臋 nad 偶yciem. Ostatni raz tak si臋 czu艂am po lekturze rMistrza i Ma艂gorzatyr1;. Moim zdaniem opowiadanie to jest genialne. Jestem pe艂na podziwu dla autorki i zazdrosna do granic op臋tania o taki talent u osoby m艂odszej ode mnie o p贸艂 dekady.
Yerba Mate "Po prostu zaparz mi herbat臋"
Nie wiem co my艣le膰 o tym opowiadaniu. Czyta艂am o nim wiele pozytywnych opinii, na dodatek akcja toczy si臋 w Szczecinie, gdzie studiowa艂am przez prawie dwa lata. Nie mam te偶 problem贸w z pierwszoosobow膮 narracj膮. Jednak jako艣 mi nie podesz艂o. Brakowa艂o mi opisu miejsc, kt贸re mog艂abym rozpozna膰, bo znam to miasto do艣膰 dobrze. Tymczasem - kiedy w poprzednim opowiadaniu mia艂am przed oczami Gorz贸w, z kt贸rego znam raptem jedn膮 ulic臋, tak w tym, mimo 偶e znam prawie ka偶d膮 herbaciarnie w Szczecinie, mia艂am wra偶enie, 偶e bohaterowie poruszaj膮 si臋 na tle bia艂ej kartki. Tylko pok贸j, w kt贸rym odby艂a si臋 pewna kluczowa dla fabu艂y rozmowa, by艂 jako-tako nakre艣lony. Swoj膮 drog膮 ta rozmowa bardzo mi si臋 podoba艂a. Nic tak nie poprawia nastroju, jak li艣膰 w odpowiednim momencie. Podsumowuj膮c - opowiadanie nieco monotonne. Ale nie znaczy to 偶e z艂e - po prostu mi nie podpasowa艂o.
Podsumowuj膮c: ca艂y tomik bardzo udany. Zr贸偶nicowany, co moim zdaniem jest zalet膮, bardzo 艂adnie wydany, nie za cienki i nie za gruby. Z mojej strony pe艂en pozytyw. Serdecznie polecam!
Edytowane przez Hiniuial dnia 05-03-2013 15:45
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jeste jeszcze naszym U縴tkownikiem? Kilknij TUTAJ 縠by si zarejestrowa.
Bannery do miejsc, w kt贸rych mo偶na nas te偶 znale藕膰
Ciekawe strony
Shoutbox
Tylko zalogowani mog dodawa posty w shoutboksie.
Myar 22/03/2018 12:55 An-Nah, z przyjemno艣ci膮 艣ledz臋 Twoje poczynania literackie
Limu 28/01/2018 04:18 Brakuje mi starego krzykajpud艂a :c.
An-Nah 27/10/2017 00:03 Tymczasem, je艣li kto艣 tu zagl膮da i chce wiedzie膰, co porabiam, to mo偶e zajrze膰 do trzeciego numeru Fantoma i do Nowej Fantastyki 11/2017
Aquarius 28/03/2017 21:03 Jednak ostatnio z r贸偶nych przyczyn staram si臋 by膰 optymist膮, wi臋c b臋d臋 trzyma艂 kciuki 偶eby uda艂o Ci si臋 odtworzy膰 to opowiadanie.
Aquarius 28/03/2017 21:02 Przykro s艂ysze膰, Jash. Wprawdzie nie czyta艂em Twojego opowiadania, ale szkoda, 偶e nie doczeka si臋 ono zako艅膰zenia.